Головна » 2011 » Октябрь » 12 » Біг Бен змінює орієнтацію
23:10
Біг Бен змінює орієнтацію
  Біг Бен, англія, орієнтація, вежа Учені з Лондонського імперського коледжу (Imperial College London), Великобританія, виявили, що Біг Бен (Big Ben), знаменита башта з годинником в будівлі англійського парламенту, нахилився у бік вже на півметра, повідомляє Associated Press. 96-метрова вежа нахилилася на північний захід під кутом в 0,26 °. Будівництво вежі було розпочато в 1843 році, а завершено було в 1859 році, на кілька років пізніше, ніж спочатку передбачалося.
  Тим не менш, як заспокоюють експерти, будуть потрібні тисячі років, поки вежа зрівняється з не менш знаменитої Пізанської вежею, нахил якої становить 3,54 °, оскільки в останні 40 років нахил Біг Бена збільшується лише на міліметр на рік. Відомо, що Біг Бен був побудований вже злегка під нахилом, а за наступні роки скачки температури і зміна рівня вологості збільшили відхилення від вертикалі. У наш час нахил вежі можна побачити навіть неозброєним оком, не використовуючи ніяких спеціальних приладів.
   Нагадаємо, що кілька років тому британці привласнили вежі десяте місце в рейтингу найбільш розчаровують пам'яток Великобританії. Перше місце в списку, на думку опитаних британців, займає Стоунхендж, які багато хто назвав «просто купою древніх каменів». Також в список потрапили мис Lands 'End - найзахідніша точка Європи, колесо огляду London Eye, меморіал пам'яті принцеси Діани, білі вапнякові скелі в Дуврі.
   Втім, подібна думка не заважає вежі залишатися знаменитою і навіть надихати на нові звершення. У 2007 році на південному березі Темзи, Лондон, побудували копію Біг Бена, зроблену з жерстяних банок з-під кока-коли висотою 6 м. За задумом автора, вежа, будівництво якої скульптор Роберт Бредфорд (Robert Bradford) приурочив до початку «Тижня переробки сміття »(Recycle Week), повинна була надихнути жителів Англії на більш уважне ставлення до проблеми утилізації відходів.
Фото: christopherholt.com
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 4048 | Додав: wiktor | Теги: Біг Бен, Англія, орієнтація, вежа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar