Головна » 2011 » Июль » 30 » Через танення полярних льодів Земля все більше віддаляється від сферичної форми
21:02
Через танення полярних льодів Земля все більше віддаляється від сферичної форми
 форма Землі, полярні води, еліпсоїд, екватор, геоїд Приплив додаткової води до екватора за рахунок відцентрового ефекту забезпечує збільшення кола планети на 7,1 мм за десятиліття.
  Як відомо, Земля не є ні сферою, ні еліпсоїдом, тим не менш геоїд дуже близький за своєю формою до останнього. Легка «уплощенность» планети в основному обумовлена ​​її обертанням і в значно меншій мірі - тиском, який чинять на земну кору льодовики. Коли льодовики тануть, яка звільнилася від гніту земна твердь піднімається, і планета стає трохи ближче до сферичної формі; ця тенденція існувала з останнього льодовикового максимуму.
  Але цей тренд переважив інший: з середини 1990-х Земля стає більш сплюсненою. Стів Нірем і Джон УОР з Університету Колорадо (США) проаналізували дані, отримані двома запущеними у 2002 році супутниками GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), які займаються точним виміром гравітаційного поля планети.
  З'ясувалося, що за цими змінами можна точно визначати рівень води в океанах і товщину льодовиків. Гренландія і Антарктика разом втрачають по 382 млрд тонн льоду на рік. Швидке потепління має прискорити підняття земної кори в полярних регіонах, але тала вода збільшує об'єм океанів, а відцентровий ефект найбільшою мірою піднімає поверхню Світового океану біля екватора. Через це коло Землі по екватору за десятиліття збільшується на 7,1 мм.
  Навряд чи збільшення екваторіального діаметра планети матиме якісь відчутні наслідки саме по собі; вчених більше турбує те, що супутники GRACE виробили свій ресурс і можуть відмовити вже цього року (незважаючи на те що програма офіційно продовжено до 2015 року), а заміни не буде щонайменше до 2016-го (спасибі, НАСА). Таким чином, в найцінніших геофізичних даних утворюється великий пробіл ...
  Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
   Підготовлено за матеріалами Inside Science.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2465 | Додав: wiktor | Теги: геоїд, полярні води, форма Землі, еліпсоїд, екватор | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar