Головна » 2012 » Октябрь » 2 » Запропоновано новий метод визначення форми Землі
14:33
Запропоновано новий метод визначення форми Землі
   Земля - геоїд (а масло - масляне, але про це іншим разом). За допомогою супутників ми можемо відносно точно виміряти глибину його западин і висоту виступів. Власне кажучи, ця робота вже ведеться. І вона вельми цікава практично, адже в тих точках геоїда, де гравітація сильніше, ніж обумовлює його форма, близько до поверхні знаходяться поклади незвично важких або дуже легких речовин.
   Але щоб все коректно порахувати за допомогою супутників, їх вимірювальні інструменти потребують частого калібрування. А обробка даних вимагає колосальних обчислювальних потужностей.
    Група дослідників з Цюріхського університету (Швейцарія) на чолі з Руксандрою Бондареску запропонувала більш простий і, здається, дуже точний метод визначення форми геоїда і навіть гравітаційних аномалій за допомогою всього одного типу інструментів. Правда, в допомогу інструменту доведеться надати теорію відносності.
  Як всі пам'ятають, з останньої випливає, що час швидше тече вище рівня моря і повільніше - нижче нього (через більш високу гравітацію). Згідно з проведеним моделюванням, вже існуючі атомні годинники цілком здатні зафіксувати з високою точністю як висоту земної поверхні (на якій вони розміщені) щодо рівня моря, так і великі родовища мінералів. Вимірювальна система такого роду повинна складатися з двох атомних годин, з'єднаних оптоволоконним кабелем. При цьому швидкість протікання часу для кожного годинника вимірюється і порівнюється між собою. За розрахунками, така система повинна виявитися не тільки значно простіше, але і точніше супутникових спостережень.
  Ключові слова тут - «великі родовища»: поки що, на жаль, точність наявних атомних годин дозволяє виявити лише аномально важкі або легкі породи на глибинах, скажімо, в два кілометри при радіусі сфери такого матеріалу в 1,5 км (якщо він розташований сферично) , а відхилення від середньої щільності земної кори становлять 20%. Зрозуміло, коли мова йде про більш (або менш) щільні матеріали, виявити можна і менше родовище. Як і в тому випадку, якщо аномальні по щільності породи близькі до поверхні.
  У майбутньому, справедливо відзначають автори роботи, слід очікувати істотного збільшення точності атомних годинників і їх можливостей по виявленню родовищ корисних копалин.
  Відповідне дослідження опубліковане в Geophysical Journal International. Популярно і  докладно концепція викладена в блозі провідного автора роботи.
   Підготовлено за матеріалами Phys.Org та інших ресурсів.

Фото: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpJB3KtYvQPJyj1WORgWUkrQWvve0OKdMx9U2MIfHu4mmW3ey6PAB-0FYetw
Джерело: http://science.compulenta.ru/711450/
Категорія: Зі сфери ГІС та картографії | Переглядів: 2580 | Додав: wiktor | Теги: атомний годинник, форма, геоїд, обрахунки, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar