-->Головна » 2011 » Июль » 30

Загальне джерело катастрофічних вивержень

 виверження, трапп, базальт, лава Шість із дванадцяти найбільших руйнівних стародавніх вивержень вулканів на Землі, в т.ч. те, яке пов'язують зі зникненням динозаврів, могли виплеснутися з одного супергарячого «резервуара», що знаходиться неглибоко під земною корою, говориться в новому дослідженні, дані якого наводить портал LiveScience.
  Гігантські потоки лави, відомі як базальти або трапп, вважают ... Читати далі»

30.07.2011

Пожежа в тундрі позбавила її від півстолітніх запасів вуглецю

 тундра, пожежа, Аляска, вуглець, вічна мерзлота У 2007 році в тундрі була зареєстрована найбільша пожежа в історії спостережень. В атмосферу було викинуто приблизно стільки вуглецю, скільки тундра запасла за півстоліття, стверджує група американських учених. Пожежа трапилася на Алясці, на берегах річки Анкчувек.
 Тундровий грунт зберігає величезну кількість вуглецю, накопиченого за сотні й ... Читати далі»

30.07.2011

Через танення полярних льодів Земля все більше віддаляється від сферичної форми

 форма Землі, полярні води, еліпсоїд, екватор, геоїд Приплив додаткової води до екватора за рахунок відцентрового ефекту забезпечує збільшення кола планети на 7,1 мм за десятиліття.
  Як відомо, Земля не є ні сферою, ні еліпсоїдом, тим не менш геоїд дуже близький за своєю формою до останнього. Легка «уплощенность» планети в основному обумовлена ​​її обертанням і в значно меншій мірі - тиском, який чинять на земн ... Читати далі»

30.07.2011

Оприлюднена база даних світової температури за півтора століття

 температура повітря, метеодані, база даних, оприлюднення, Відтепер будь-хто може на власні очі побачити сирі дані, які опинилися в центрі торішнього «кліматгейта».
  Це температурна статистика за 150 років, зібрана 5113 метеорологічними станціями усього світу. Її оприлюднив вчора Центр кліматичних досліджень (CRU) Університету Східної Англії. Немає лише записів 19 польських станцій, які чогось засороми ... Читати далі»

30.07.2011

Нас ось-ось стане сім мільярдів

 Телль-Каркур, посуха, розкопки, Близький Схід, сирія, місто Згідно з новими оцінками Відділу народонаселення Департаменту з економічних та соціальних питань Організації Об'єднаних Націй, цього року чисельність населення планети складе 7 млрд. чоловік. 6 млрд нас стало в 1999 році.
  Якщо вірити прогнозу, до середини століття людство збільшиться на 2,3 млрд голів (стільки людей жило на ... Читати далі»

30.07.2011

Стародавнє місто таємничим чином пережило близькосхідну посуху

 Телль-Каркур, посуха, розкопки, Близький Схід, сирія, місто  Близько 4 200 років тому Близький Схід вразила страшна посуха. Багато міст були покинуті, але один населений пункт на північному заході сучасної Сирії не тільки вижив, а й розширився.
  Джесс Касан з Університету Арканзасу (США), Рудольф Дорнеманн з Бостонського університету (США) і їх колеги виявили за межами міських стін цегляні б ... Читати далі»

30.07.2011

Освіта - найважливіший фактор у демографічних прогнозах

 демографічний прогноз, демографія, населення, планета  Якщо держави будуть інтенсивно інвестувати в освіту, чисельність населення Землі до 2050 року складе 8,8 млрд (порівняно з 9,9 млрд в інерційному сценарії).
  Вольфганг Лютц і Самір К. С., представляють Міжнародний інститут прикладного системного аналізу (IIASA), Віденський інститут демографії та Віденську школу економіки і бізнесу, опублікували в журналі Sci ... Читати далі»

30.07.2011

Кліматичні моделі невірно прогнозують енергетичний баланс атмосфери

 клімат, кліматична модель, глобальне потепління, проноз, Земля  Дані американського супутника Terra змушують припустити, що в міру потепління клімату земна атмосфера більш активно відпускає тепло в космос, ніж це передбачають кліматичні моделі.
  Через це в прогнозах фігурують більш страшні цифри, ніж треба, каже автор дослідження Рой Спенсер з Університету Алабами в Хантсвілі (США). Різниця між прогнозами і фактични ... Читати далі»

30.07.2011