Головна » 2010 » Июнь » 29 » Супутник зняв тяжіння Землі
19:15
Супутник зняв тяжіння Землі
   геоїд, квазігеоід, форма Землі, спутникові знімки, GOCE Дані, передані європейським супутником GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), що запущений в 2009 році і пролетів гранично низько над Землею (орбіта висотою 254,9 км, найнижча з усіх супутникових орбіт), дозволили вченим створити карту земного тяжіння . Вона була представлена на симпозіумі зі спостереження Землі, який пройшов в Норвегії. Її можна подивитися, наприклад, на сайті BBC. Ця карта відображає форму, яку мала б земна кулю, якби на неї впливала тільки сила тяжіння. Вона називається геоїд.

Геоїд - важливе поняття в геодезії. Позначає фігуру, що відбиває форму потенціалу сили тяжіння на Землі; визначається як Еквіпотенціальна поверхня гравітаційного поля Землі, приблизно збігається зі середнім рівнем вод Світового океану в незбуреному стані і умовно продовжена під материками.

Простіше кажучи, це умовна поверхню океану, яку він мав би, якщо б на нього не діяли ніякі сили, крім земного тяжіння. Через те, що маса усередині Землі розподілена неоднорідно, геоїд відрізняється і від кулі, і від еліпсоїда. Форму геоїда визначають шляхом ретельних змін гравітаційного поля Землі.

Відмінність реального середнього рівня моря від геоїда може досягати 1 м. За визначенням еквіпотенціальними поверхні, поверхня геоїда скрізь перпендикулярна прямовисної лінії. Фігура геоїда залежить від розподілу мас і густин у тілі Землі. Вона не має точного математичного виразу і є принципово невизначеною, у зв'язку з чим у практиці геодезичних вимірювань замість неї використовується квазігеоід.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1950 | Додав: wiktor | Теги: GOCE, форма Землі, спутникові знімки, квазігеоід, геоїд | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar