Головна » 2011 » Июль » 9 » Земля перестала «худнути» через танення льодовиків
21:22
Земля перестала «худнути» через танення льодовиків
 діаметр, Земля, сила Кореоліса , екватор, полюс  Давно відомо, що Земля не така вже правильна сфера. Обертаюча сила змушує планету товстіти в талії. Людина, що стоїть на Північному полюсі, на 21 км ближче до центру Землі, ніж той, хто перебуває на екваторі.
  В останні роки ця різниця неухильно скорочувалася - приблизно на 7 мм за десять років. Так планета поступово відходила від льодовикового періоду, який розпочався близько 2,6 млн років тому і завершився близько 11 700 років тому. «Весь цей лід сидів на полюсах, тиснув на Землю, і планета під ним опускалася», - пояснює співавтор дослідження Джон Уар з Колорадського університету (США). Величезна крижана маса навіть злегка видавила податливу мантію назовні, через що опуклість стала ще більше.
  Потім лід розтанув, і полюса почали потихеньку підніматися. Але на початку 1990-х цей процес сповільнився, а тепер, схоже, і зовсім зупинився, судячи з даних дуету американських супутників GRACE, які з небувалою точністю вимірюють гравітаційне поле Землі. «Таке відчуття, що Гренландія і Антарктика втрачають масу - в цілому 382 млрд т на рік», - зазначає пан Уар.
  Зрозуміло, цей лід потрапляє в океан, тане і рухається до екватора під дією тих же сил, які привели до утворення «рятувального кола» Землі. Зниження маси полюсів в кінцевому підсумку дозволить планеті трохи заокруглені, але на це підуть тисячі років. Поки ж опуклість росте зі швидкістю 7 мм в декаду - рівно на стільки, на скільки піднімаються полюса.
   Результати дослідження будуть опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
   Підготовлено за матеріалами National Geographic.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1965 | Додав: wiktor | Теги: діаметр, екватор, сила Кореоліса, полюс, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar