Головна » 2010 » Декабрь » 22 » Далекі родичі
21:59
Далекі родичі
www.vokrugsveta.ru
генетичний аналіз, африканські слони, мамонт, мастодонт      Група вчених під керівництвом Девіда Райха (David Reich) з Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School) у Бостоні, США, виявила за допомогою генетичного аналізу слонів і їх вимерлих родичів - шерстистих мамонтів і мастодонтів, що мешкають в лісах африканські слони є іншим видом, ніж африканські ж слони савани, повідомляє Science News. Результати дослідження були опубліковані в журналі PLoS Biology.

На даний момент лісові слони становлять близько чверті з 500 тис. усіх африканських слонів. Браконьєрство і знищення місць проживання цих тварин і так вже піддає їх існування на небезпеку, а нове відкриття робить збереження цього виду ще більш важливим завданням.

Лісові слони і слони савани еволюціонували в різні види від загального предка від 2,6 до 5,6 млн років тому. Приблизно в той же час почали розходитися азіатські слони і шерстисті мамонти. Відмінності між останніми настільки сильні, що іноді їх визнають не просто різними видами, але навіть різними родами. «Якщо ви вірите, що мамонти і азіатські слони належать у різних видів, тоді важко сперечатися з тим, що лісові слони і слони савани не є різними видами», - зауважив керівник дослідження.

Нагадаємо, що два роки тому в Оверні, південному регіоні Франції, палеонтологи зуміли витягти з-під землі практично непошкоджений череп мамонта віком 400 тис. років. Знайдені останки належать самцеві степового мамонта (Mammuthus trogontherii), який жив у середині плейстоцену 800-300 тис. років тому. Тварина, що досягало у висоту 3,7 м, є середньою ланкою між так званими південними мамонтами (Mammuthus meridionalis), які населяли Землю 2600 тисяч - 800 тис. років тому, і шерстистими мамонтами (Mammuthus primigenius), сучасниками людей кам'яного століття.

Вчені очікують, що знахідка допоможе не тільки зрозуміти події минулого, але і в деякому роді спрогнозувати майбутнє. Так, Дік Мовляв впевнений, що еволюція і міграції мамонтів можуть багато що сказати про поведінку сучасних слонів. «Якщо клімат Землі буде змінюватися і далі, слони з Африки та Індії, можливо, почнуть переселятися в Євразію - так само, як зробили мамонти тисячі років тому», - говорить він.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2698 | Додав: wiktor | Теги: мамонт, мастодонт, генетичний аналіз, африканські слони | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar