Головна » 2010 » Май » 4 » Вчені дослідили, що в крові мамонтів містився "натуральний антифриз"
14:04
Вчені дослідили, що в крові мамонтів містився "натуральний антифриз"
  Група австралійських дослідників з університету Аделаїди спільно зі своїми канадськими колегами з університету Манітоби з'ясувала, що в крові мамонтів містився "натуральний антифриз", що дозволяв їм збагачувати організм киснем навіть при низьких температурах, повідомляє BBC News.

Цим, так званим, "антифризом" виявився складний залізовмісний білок гемоглобін, здатний оборотно зв'язуватися з киснем, забезпечуючи його перенесення в тканині. Вчені з'ясували, що специфічна генетична адаптація дозволяла цим тваринам змушувати гемоглобін вивільняти кисень в організм при низьких температурах.

Свої висновки вони обгрунтували на основі досліджень генів гемоглобіну з ДНК трьох мамонтів, віком десятки тисяч років, які збереглися у вічній мерзлоті. ДНК було перетворено в РНК і перенесено на бактерію групи кишкових паличок (E. coli). У результаті, бактерія відтворила білок мамонта. Потім учені протестували "відроджені" матеріали і виявили три характерні зміни в послідовності гемоглобіну, що дозволяють крові мамонта доставляти кисень до клітин навіть при дуже низьких температурах.

Джерело: http://sbio.info
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1892 | Додав: wiktor | Теги: мамонт, гемоглобін, натуральний антифриз, дослідження вчених | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar