Головна » 2010 » Май » 7 » Загроза із минулого
21:07
Загроза із минулого
Група вчених з Іркутська, Росія, виявила, що знамените мамонтеня Люба, останки якого були знайдені в 2007 році на Ямалі, померло від сибірської виразки. В результаті чого Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляд) не дала дозволу на вивезення мамонтеня на наукову виставку в Париж, Франція, як це було початково заплановано, повідомляє РБК.

Як пояснив Геннадій Онищенко, голова Росспоживнагляду, спори сибірської виразки в останках такої давнини - явище унікальне і вкрай цікаве. Разом з тим і небезпечне, оскільки очевидно, що за ці тисячі років вірус мутував, таким чином, якщо він вирветься на свободу, людям доведеться мати справу зі страшним вірусом, проти якого немає поки ніякого захисту.

Вчені намагалися з'ясувати причини смерті мамонтеня з 2007 року, сподіваючись, що дослідження дозволять зрозуміти причини вимирання мамонтів і кліматичні колізії тих років. За словами Олексія Тихонова, директора Зоологічного музею, вченого секретаря мамонтового комітету РАН, завдяки Любі, «вперше отримано достатню кількість деталей анатомічної будови та інформації про внутрішні органах <мамонтів>». Мамонтеня збереглося практично без ушкоджень, в хорошому стані жирові відкладення.

50-кілограмове дитинча мамонта загинуло у віці 4-5 місяців, потонувши в закруті заполярнії річки Юрібей в Ямальському районі 37 тис. років тому. Його тіло було винесено на мілину, «законсерване» у льодовій лінзі вічної мерзлоти і було випадково виявлено ненецьким оленярем Юрієм Худієм в 2007 році. Своє ім'я Люба отримала на честь дружини оленяра. У травні 2007 року унікальна знахідка була доставлена в Салехард. в музейно-виставковий комплекс ім. І. С. Шемановского. Надалі, Люба відвідала Токійський університет для проведення комп'ютерної томографії, а потім приїхала до Санкт-Петербурга для продовження досліджень.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2037 | Додав: wiktor | Теги: вічна мерзлота, мамонт, люба, сибірська виразка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar