Головна » 2012 » Май » 20 » В Україні покажуть череп мамонта
09:16
В Україні покажуть череп мамонта
  В Україні покажуть череп мамонта У Дніпропетровському національному історичному музеї з'явився новий незвичайний експонат - череп мамонта, знайдений в с. Китайгород Царичанського району. Це перша така знахідка в області, а в Україні є ще всього-лише один цілий череп мамонта. Як нам розповіли в музеї, первинну обробку його реставратори вже зробили і до подальших відновлювальних робіт він буде перебувати в експозиції.
  За попередніми підрахунками фахівців, вік знахідки складає близько 30 000 років, а сам мамонт на момент смерті був молодий - йому було 20 років. Відразу ж, як череп зайняв почесне місце в першому залі музею, до нього низкою потягнулися цікаві городяни. Особливий захват цей експонат, що досягає метра в довжину і важить близько 50 кг, викликає у школярів.
  Цікаво, що череп доісторичної тварини міг і не опинитися в стінах музею. «Під час археологічної експедицію 2007 року наш відділ розробляв розкопки, і місцеві жителі принесли цей череп, щоб дізнатися, що ж вони виловили з р. Орель. А коли дізналися, що він належав мамонту, відмовилися його віддавати в музей, сказали, що продадуть », - розповіла нам науковий співробітник відділу археології дним Катерина Мінакова. Кілька років знахідку тримали в гаражі, але директор Царичанського краєзнавчого музею переконав господарів віддати череп для експозиції. А пізніше він передав його до Дніпропетровська, оскільки в місцевому музеї не було відповідних умов для зберігання цього цінного експоната.
   У музейників є правило вказувати на табличці з описом експонатів імена людей, що знайшли їх. Але у випадку з черепом мамонта від цього відмовилися, мовляв, рибалки хотіли нажитися на народному надбанні, а не передати його в музей, і тому не заслуговують почестей.
   Останки мамонта поповнили список скарбів, про які мріють світові музеї. «У першому залі зберігається Керносівський ідол - це стародавня статуя божества 3 тисячоліття до н.е., ровесник єгипетських пірамід. А в четвертому залі - невелика статуя фараона Рамзеса VI. В світі таких налічується три екземпляри - два в Каїрі і у нас », - розповіла нам Катерина Мінакова.
Фото: ДНІМ
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: В Україні | Переглядів: 1875 | Додав: wiktor | Теги: мамонт, музей, череп, Дніпропетровськ | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar