Головна » 2011 » Январь » 15 » Гольфстрім просувається на північ
22:15
Гольфстрім просувається на північ
    Вивчення глибоководних коралів показало, що в сімдесятих роках минулого століття тепла течія у східних берегів Канади змістилося на північ.

Увага геологів, які взяли участь у масштабному міжнародному проекті, залучив ділянку Атлантичного океану біля берегів Нової Шотландії. Тут надходять з півночі холодні води Лабрадорської течії зустрічаються з теплим Гольфстрімом, і в області їх змішування створюється процвітаюча екосистема.

Ознаки порушення балансу між Гольфстрімом і Лабрадорскій плином було виявлено ще декілька років тому при аналізі збереглися в глибоководних відкладеннях останків мікроорганізмів. Фахівців, однак, не влаштовувало временнóе дозвіл досліджень, результати яких говорили лише про те, що зміни відбулися в останні 150 років. «Обмежують можливості методики самі мешканці океану, які втручаються у природний процес поховання і порушують структуру відкладень», - пояснює провідний автор роботи Оуен Шервуд (Owen Sherwood).

Група пана Шервуда діяла абсолютно по-іншому, сфокусувавшись на вивченні горгоніевих коралів. Вони живуть дуже довго і витягають азот з води, тим самим документуючи «боротьбу» двох течій, що мають різні ізотопні характеристики.

Робота була побудована на вимірі співвідношення ізотопів 15N/14N в амінокислотах, взятих у коралів. Поступове зростання ендоскелет останніх дає можливість простежити за тим, як змінювався склад води протягом останніх вісімнадцяти століть.

За повідомленням авторів, вплив Гольфстріму помітно зросла на початку 70-х років минулого століття, причому ця подія цілком можна назвати унікальним. Вчені, зрозуміло, зв'язали його з глобальними змінами клімату, але оцінювати значимість змін не квапляться, помічаючи, що робити висновки, спираючись на дані по невеликій області океану, було б невірно.
Фото: tainy.net
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1896 | Додав: wiktor | Теги: лабрадор, Гольфстрім, океанічна течія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar