Головна » 2011 » Апрель » 1 » Коли тепло приносить холод
07:11
Коли тепло приносить холод
тепло, холод, Гольфстрім, Нью-Йорк, Порту, Барселона   Чому в Лондоні і Барселоні зима м'якше, ніж у більш південному Нью-Йорку? Справді: середня температура січня в Нью-Йорку - 0 ˚ C, тоді як в розташованому на тій же широті Порту - 9 ˚ C.

З часів Бенджаміна Франкліна вважалося, що в цьому винен Гольфстрім, що несе до берегів Європи тропічне тепло. Пізніші дослідження уточнили, що справа в західних вітрах, які женуть холодний континентальний повітря з Канади в Нью-Йорк, а тепло Гольфстріму - у Європу.

Нова модель, розроблена в Каліфорнійському технологічному інституті (США), пропонує інший погляд на проблему. Справа не стільки в тому, що Гольфстрім наближається до берегів Європи, - просто в своєму середній течії він проходить неподалік від Америки. Піднімаючись з Атлантичного океану, тепло створює так звані хвилі Россбі. Вони формуються в тому разі, коли шлях висхідного повітряного потоку спотворюється силою Коріоліса, що виникає в результаті обертання Землі. У Північній півкулі хвилі Россбі змушують повітря циркулювати за годинниковою стрілкою на захід від теплої області і проти годинникової стрілки - на схід від неї.

Хоча давно було відомо, що джерело тепла здатний виробляти хвилі Россбі, які потім створюють повітряний плин, продемонструвати, як цей механізм викликає охолодження області на захід від джерела тепла, вдалося вперше. Згідно з дослідженням, на даний ефект припадає від 30 до 50% різниці температур по різні сторони океану.

Автори моделі Йохай Каспі і Тапіо Шнайдер відзначають, що аналогічні атмосферні потоки над Тихим океаном несуть відповідальність за холодні зими на східному узбережжі Азії і теплі - на протилежному березі океану.

Це карта снігового покриву в Північній Америці і Європі 23 березня 2003 року, складена за даними інструменту MODIS супутника НАСА Terra. Позначено широти 30 ˚, 45 ˚, 60 ˚ і 75 ˚. Північно-схід Північної Америки між 45 ˚ і 60 ˚ практично повністю покритий снігом, а європейські області в тих же широтах його майже позбавлені. Показана також температура морської поверхні (за даними інструменту MODIS супутника НАСА Aqua): рожевим кольором позначені температури від нуля до -15 ˚ C, фіолетовим - між -15 і -28, білим - нижче -28.

А це карта температур морської поверхні на схід від Північної Америки, за даними інструменту MODIS супутника НАСА Terra. Темно-червоним позначені області з температурою 32 ˚ C, фіолетовим - мінус два (температура замерзання океану). Впадає в очі Гольфстрім, що омиває східне узбережжя від Флориди до Північної Кароліни, а потім іде в глиб Атлантичного океану. Вказані середні дані для періоду з 6 по 14 вересня 2001 року.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1574 | Додав: wiktor | Теги: Барселона, Нью-Йорк, тепло, холод, Гольфстрім, Порту | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar