Головна » 2011 » Апрель » 29 » Ослаблення Гольфстріму не призведе до охолодження Європи
20:32
Ослаблення Гольфстріму не призведе до охолодження Європи
Гольфстрім, течія, Атлантика, Європа, потепління     Прийнято вважати, що глобальне потепління за рахунок збільшення опадів і танення арктичних льодів в кінцевому рахунку дестабілізує Гольфстрім - той конвеєр, який несе тропічні води до Північної Атлантики і зігріває Західну Європу. Іншими словами, глобальне потепління парадоксальним чином охолодить регіон, тоді як інший світ буде продовжувати нагріватися.
    Нове дослідження, проведене групою вчених з Європи і США, показало, що циркуляція теплої води в Атлантичному океані більш стійка, ніж вважалося. З'ясувалося, що маловивчене протягом Голкового мису, що на південному заході Індійського океану, дає сильну «текти» в Атлантику, яка активізується, якщо Гольфстрім ослабне, і баланс тропічних вод на півночі залишиться тим же.

Більше того, є підозра, що у зв'язку зі зміною клімату «витік» вже посилився.

Мораль проста, відзначає Лайза Бив з Університету Майамі (США): очікуваного охолодження Європи в результаті ослаблення Гольфстріму в цьому столітті не буде. Тим часом цей ефект відіграє важливу роль у кліматичній моделі Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату. Отже, передбачення щодо наступного століття, зроблені на основі цієї моделі, невірні, і охолодження Північної Атлантики не зможе частково компенсувати потепління в Північній Америці і Європі.

Дослідники закликають колег змістити акцент з Північної Атлантики на тропічні течії і краще вивчити океан, перш ніж робити далекосяжні висновки.

Підготовлено за матеріалами Національного наукового фонду США.
Фото: tainy.net
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2413 | Додав: wiktor | Теги: Гольфстрім, Атлантика, течія, потепління, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar