Головна » 2011 » Январь » 17 » Холодна зима в Європі викликана грою атлантичних течій
18:35
Холодна зима в Європі викликана грою атлантичних течій
   Надзвичайно холодна зима в Європі, викликана зміною течій Атлантичного океану: замість звичайного вітру, зігрітого Гольфстрімом, на старенькуЄвропу  дихнуло Північним полюсом.

Течії Світового океану мають величезний вплив на глобальний клімат. Наприклад, так званий великий океанський конвеєр переносить тепло з одних областей планети в інші. «Запускає» його вода, яка «тоне» у північно-східній частині Атлантики. Цей процес змушує теплі тропічні води текти їм на зміну - у напрямку до півночі. Тому-то Європа і має можливість насолоджуватися досить приємною погодою.

Ну а ослаблення інтенсивності опускання води в Атлантиці може призвести до того, що середня температура в Європі знизиться на всі 10 ˚ C.

Міжнародна група вчених під керівництвом Девіда Торнелі зі Школи наук про Землю і океанах Кардіфського університету (Великобританія) показала, що з часу закінчення останнього льодовикового періоду (10-20 тис. років тому) такі зміни відбувалися регулярно.

Фахівці засновують свої висновки на аналізі осадових порід, піднятих з дна океану. Вміщені в них раковини допомогли дослідникам визначити концентрацію радиоуглероду в різні моменти часу. Ізотоп виступає свого роду контрольним таймером, що свідчить про те, коли вода в останній раз перебувала на поверхні.

Кожного разу, коли опускання води сповільнювався, Північна Атлантика наповнювалася водою з Антарктики, а не тропіків. Зміни відбувалися дуже швидко - протягом декількох десятиліть.

Вчені відзначають, що зараз далеко не кінець льодовикового періоду, і Атлантичного океану належить бути куди більш стабільним. У чому причина нинішніх змін, поки неясно.

Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3159 | Додав: wiktor | Теги: Гольфстрім, океанічні течії, Атлантичний океан, холодна зима, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar