Головна » 2011 » Апрель » 27 » Існування стародавньої цивілізації на острові Пасхи поставлено під сумнів
12:33
Існування стародавньої цивілізації на острові Пасхи поставлено під сумнів
Рапа-Нуї, острів Пасхи, моаї, статуї, загадки    Карл Ліпо з Університету штату Каліфорнія і Террі Хант з Гавайського університету (обидва - США) написали книгу, в якій піддали сумніву традиційний погляд на історію острова Пасхи.

У великодню неділю 1722 року голландська експедиція виявила острів, який місцеві жителі називали Рапа-Нуї. Першовідкривачів, як і всіх інших, потряс контраст між практично голими тубільцями з примітивною культурою і гігантськими статуями - моаї. Сьогодні вважається, що останні були створені більш розвинутою цивілізацією, яка налічувала 15 тис. осіб: одні здобували і обробляли камінь, другі займалися виготовленням мотузок і інших пристосувань для транспортування, а треті годували всю цю ораву.

На острові панувало підсічно-вогневе землеробство. Після того як була зруйнована остання пальма, настала екологічна катастрофа, що призвела за собою громадянську війну і людоїдство.

Ревізіоністи стверджують, що ніякої древньої цивілізації на острові Пасхи не існувало. На їхню думку, місцеве населення було знищено не до, а після приходу європейців - епідеміями венеричних захворювань, туберкульозу, дизентерії та прокази, а також рабства та утисків. До 1877 року від трьох тисяч осіб, що зустрічали голландців, в живих залишилося тільки 111.

У книзі «Статуї, які ходили: Розгадка таємниці острова Пасхи» (The Statues that Walked: Unravelling the Mystery of Easter Island) вчені доводять, що полінезійські колоністи прибули на острів лише у 1200 році - на 800 років пізніше, ніж прийнято вважати. Ліси були відразу ж знищені, причому не тільки з причини підсічно-вогневого землеробства, а й з-за щурів, яких переселенці привезли із собою: тварини харчувалися пальмовими насінням і швидко розмножувалися.

Дослідники стверджують, що Обезлесеніе не могло призвести до екологічної катастрофи: Рапа-Нуї ніколи не був тропічним раєм. Це старий вулканічний острів, з поверхні якого практично всі поживні речовини вже були змиті. Спалювання гігантських пальм на якийсь час допомогло, а потім поселенцям довелося звернутися до іншої технології: вони вкопували в бідний грунт камені з вулканічної породи - це її збагачувало, а також знижувало ерозію.

У цілому складається така картина: люди, які вітали голландців, і ті, що створили моаї, - це один і той самий народ, одна і та ж цивілізація. Якщо б статуї доставили з кар'єру на берег раніше, вони б дуже сильно вивітрилися.

Критики не дрімають. «Ці вискочки повністю ігнорують місцевий фольклор, - зазначають британські археологи Пол Бан і Джон Фенло, які готують третє видання своєї роботи« Загадки острова Пасхи »(The Enigmas of Easter Island). - Якщо не було громадянської війни, навіщо тубільці збивали статуям носи і піддавали їх плюндруванню? »
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3327 | Додав: wiktor | Теги: острів Пасхи, Рапа-Нуї, загадки, статуї, моаї | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar