Головна » 2010 » Август » 3 » Символи щастя
15:19
Символи щастя
статуї, острів Пасхи, символ щастя   Каріна Краучер (Karina Croucher), професор університету Манчестера (The University of Manchester), Великобританія, встановила, що гігантські статуї на острові Пасхи, Чилі, представляють собою відображення раси, що жила в мирі і злагоді один з одним, повідомляє Daily Telegraph. До приходу колонізаторів корінне населення острова жило в світі і гармонії з природою. На це вказують статуї, зображення вулканів, татуювання та маленькі дерев'яні статуетки.

«Анімалістичні скульптури показують їх складні взаємовідносини з природою. Люди відчували себе прив'язаними до тієї середовищі існування, в якій вони проживали. На це вказують як татуювання, так і знамениті статуї моаї. Ймовірно, корінні жителі були носіями складної і успішної культури до того моменту, як з'явилися колонізатори. Вони були несправедливо звинувачені у примітивності, войовничості, а також у нерозумному використанні природних ресурсів. Ранні експедиції показували, що остров'яни мали торговельні надлишки, що доводить їх успішність і самодостатність. Ті самі кам'яні статуї, незважаючи на труднощі в датуванні, вказують на те, що населення острова процвітало до приходу колонізаторів. Саме ця подія трагічно перевернуло всю історію цього регіону », - пояснила Краучер.

Острів Пасхи був відкритий експедицією голландського адмірала Якоба Роггевен (1659-1729), в серпні 1721 року. Це відбулося після того, як мореплавці благополучно обійшли Південну Америку, вийшли в Тихий океан і взяли курс на північний захід на восьмому місяці плавання, в перший день християнського Великодня. На честь її і був названий острів. Голландці були вражені увазі «різнокольорових» тубільців: чорношкірих і червоношкірих, але ще більше враження справили на них розставлені по березі гігантські, до 25 метрів заввишки, кам'яні ідоли.

Рабовласницькі експедиції 1862 значно зменшили населення острова. Ті ж, хто зуміли повернутися додому, принесли з собою чорну віспу та інші хвороби. У той же самий час, місіонери звернули вижівшую частина островів в християнство, що змусило аборигенів віддати їх традиційні вірування. Далі кілька сотень остров'ян були перевезені на Таїті для роботи на цукрових плантаціях. До 1877 року населення острова становило 110 осіб.

«Навколо світу» розповідав, що в 2008 році була здійснена спроба вкрасти частину однієї зі статуй. Поліція острова Пасхи, Чилі, заарештувала Марко Кулью (Marko Kulju), туриста з Фінляндії, за спробу викрадення вуха однієї з кам'яних статуй, розташованих на території природного парку. Їхні дії грунтувалися на свідоцтві місцевої мешканки, яка бачила, як турист відламав мочку вуха чотириметрової скульптури, але не утримав її в руках. Відламані фрагмент впав на землю і розбився на шматки.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2393 | Додав: wiktor | Теги: символ щастя, статуї, острів Пасхи | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar