Головна » 2010 » Май » 15 » Вчені спростували теорію про пересування статуй острова Пасхи
22:33
Вчені спростували теорію про пересування статуй острова Пасхи
  Група дослідників з Університетського коледжу Лондона і Манчестерського університету, що працює на острові Пасхи в Тихому океані, оголосила про неспроможність традиційної теорії про пересування знаменитих кам'яних статуй - моаї.

«Ми ніколи не дізнаємося, як насправді пересували статуї», - заявив доктор Колін Річардс, один з керівників дослідницької групи.

Учені прийшли до висновку, що пасхальські дороги були не транспортними шляхами для переміщення статуй, а церемоніальними алеями.

Старовинні пасхальці витесували багатотонні моаї із спресованого вулканічного попелу в каменоломнях вулкана Рано-Рараку в центральній частині острова, а потім якимось чином переміщали їх на кілька кілометрів, до океанського узбережжя.

Згідно пасхальських легенд, статуї самі йшли на свої місця. Знаменитий норвезький мандрівник Тур Хейєрдал, в 1950-і роки організував археологічну експедицію на острів Пасхи, припустив, що статуї переміщали волоком.

Хоча Хейєрдал зумів експериментально довести, що таке можливо, але його теорія задовольнила не всіх. У 1986 році чех Павло Павло припустив, що статуї кантувати у вертикальному положенні. Експеримент, проведений спільно з Павлом Хейердалом, підтвердив, що такий спосіб зручніший, швидший і вимагає набагато менше зусиль.

Каменоломні Рано-Рараку з'єднуються з узбережжям дорогами. Вздовж них лежить безліч статуй, які, як припустив Хейєрдал, стародавні остров'яни з різних причин не змогли доставити до місця установки і кинули на півдорозі.

Група Коліна Річардса, провівши геофізичні дослідження цих доріг, переконалася, що кожна лежить на узбіччі статуя відповідає плиті-постаменту, більшість з яких з плином часу пішли в землю. Хейєрдал виявив деякі з цих плит, але не надав цьому значення.

Річардс і його колеги також звернули увагу на те, що чим ближче дорога підходить до вулкану Рано-Рараку, тим більше попадається таких плит і статуй. Вони прийшли до висновку, що лежать статуї не були кинуті на півдорозі до місця установки, а стояли уздовж доріг, плити ж служили їм п'єдесталами. Потім моаї впали, втративши стійкість через тривалу ерозію.

За твердженням Річардса
моаї, що стоять уздовж доріг, втілюють обожнювання предків, які стережуть шлях до жерла Рано-Рараку - входу в інший світ.

Джерело:  http://www.segodnya.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1442 | Додав: wiktor | Теги: вулкан Рано-Рараку, Тур Хейєрдал, острів Пасхи, моаї | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar