Головна » 2011 » Март » 15 » Люди потрапили в небезпечну залежність від супутникової навігації
09:06
Люди потрапили в небезпечну залежність від супутникової навігації
GPS, ГНСС, супутник, навігація, залежність, Земля      У супутникових систем навігації, які так полюбилися жителям розвинених країн в останнє десятиліття, є маса слабких місць, і глобальний чи локальний збій такої системи може вивести з ладу безліч інших залежних систем. Таке попередження, як повідомляє ресурс "Вебпланета", міститься в недавно опублікованій доповіді Королівської академії інженерних наук Великобританії.

Серед слабких місць глобальних навігаційних супутникових систем (ГНСС) британські експерти називають ризик браку супутників (на орбіту періодично потрібно виводити нові супутники замість старих, а це досить трудомістка справа), можливість завантаження на них помилкових даних, критичних для роботи системи, збої в роботі внутрішніх годин супутника, втрату сигналу в результаті сонячних бурь та інших природних явищ і тому подібного.

Існування багатьох з цих вразливостей було підтверджено практично. Вчені посилаються на цілий ряд прикладів, але і без них ці приклади регулярно спливають у новинних заголовках. Наприклад, минулої осені Південна Корея звинуватила Північну у навмисному глушіння GPS-сигналу з допомогою російської апаратури.

Чотири роки тому в житті жителів каліфорнійського Сан-Дієго настав двогодинної Апокаліпсис, коли перебувають у місцевій бухті військові кораблі в ході навчань моделювали ситуацію втрати зв'язку - і випадково заглушили GPS. Літаки не могли сісти в аеропорту, системи управління кораблів звихнулися, мобільний зв'язок зник, банкомати відмовлялися видавати гроші, і так далі.

Доповідь Королівської академії інженерних наук пропонує цілий ряд рекомендацій, які б, з одного боку, підвищили надійність ГНСС, а з іншого, зменшили залежність від них.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2290 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, Залежність, навігація, ГНСС, GPS, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar