Головна » 2011 » Май » 25 » GPS для птахів
22:42
GPS для птахів
Великобританія, птахи, спостереження, GPS, навігація   Орнітологи використовують технологію, аналогічну супутниковій-GPS навігації, для дослідження життя морських птахів на Британських островах і в ряді інших країн Західної Європи, повідомляє BBC. Ця робота ведеться під егідою Королівського товариства охорони птахів (Royal Society for the Protection of Birds, RSPB). Зібрана інформація має важливе природоохоронне значення.
  Мініатюрні передавачі, прикріплені до спин птахів, через кожні 100 секунд посилають через супутник сигнали, які дозволяють визначити місце розташування птиці з точністю до кількох метрів. Роботи за цим проектом, названому FAME - Future of the Atlantic Marine Environment («Майбутнє атлантичних морських екосистем»), вже ведуться на британських Шетландських, Оркнейських і Гебридських островах, островах Сіллі і островах Бердсі біля берегів Уельсу, а також в Ірландії, Франції, Іспанії та Португалії.
  За словами доктора Еллі Оуен (Ellie Owen), одній з керівниць проекту, до цих пір ми знаємо про життя європейських морських птахів надзвичайно мало. «Наприклад, нам відома приблизна чисельність моевок на Британських островах, як і те, що за останні 10 років вона знизилася на 30%. Але при цьому ми не маємо ні найменшого поняття про те, де вони ловлять рибу для пташенят. Зараз, коли птахи потребують нашої допомоги, заповнення подібних "білих плям" життєво важливо ».
   Крім моевок (рід Rissa), за допомогою «пташиного GPS» досліджуються також глупишей (р. Fulmarus), чубатих бакланів (Phalacrocorax aristotelis), кайр (р. Uria) гагарок (Alca torda). У перспективі планується охопити також і інших морських птахів.
   Відзначимо, що супутникове спостереження за тваринами є вже досить поширеним методом спостережень в орнітології. Зоологи з Росії, США та Великобританії вже кілька років стежать із космосу за фауною Командорських островів, зокрема за морськими котиками. Два роки тому завдяки сервісу Google Earth, який дозволяє побачити Землю з супутника, у Мозамбіку вдалося виявити незайманий куточок тропічного лісу, багатий новими видами флори і фауни. А нещодавно, як писав «Навколо світу», американські вчені запропонували шукати за допомогою супутникового обладнання місця гніздування дятлів в лісі.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2200 | Додав: wiktor | Теги: Птахи, навігація, Спостереження, GPS, Великобританія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar