Головна » 2011 » Август » 22 » GPS гори по плечу
09:19
GPS гори по плечу
Galileo, ГЛОНАСС, GPS, Огайо, супутник, навігація  Група вчених з університету Огайо (Ohio State University), США, що займалася усуненням помилок у системі глобального позиціонування (GPS, global positioning system), розробила програмне забезпечення, що дозволяє більш точно визначати висоту об'єктів, особливо в гірських районах. Про це повідомляється в прес-релізі університету.
  Поки що ПЗ ще не готове, але вчені сподіваються, що воно поліпшить точність вимірювань висоти у важкодоступних районах, а також зможе визначати швидкість танення льодовиків. Результати досліджень опубліковані в журналі Measurement Science and Technology.
  Система GPS відома тим, що допомагає водіям визначати їх місце розташування, проте це всього лише одна з безлічі її функцій. Автолюбителі бачать своє становище в двох вимірах, але третій вимір - висоту - також завжди можна було визначати через GPS, тільки з набагато меншою точністю, ніж вертикальні координати.
  Супутники GPS передають інформацію на приймачі в формі радіохвиль. У той же самий час сигнал повинен потрапити не тільки на приймач користувача, але і на інший приймач, що визначає положення. Проте сигнали проходять через земну атмосферу, що призводить до затримок, що впливає на точність. Коли ці 2 приймача знаходяться на різних висотах, це призводить до ще більших тимчасових затримок і ускладнює вимірювання. Крім вищеописаних складнощів на сигнали GPS впливають також погода і температура повітря.
  Дорота Грейнер-Бжезінський (Dorota Grejner-Brzezinska), професор цивільної і екологічної інженерії та геодезії університету Огайо, з колегами з Вармінсько-Мазурського університету (University of Warmia and Mazury), Польща, розробили програмне забезпечення, яке дозволяє відображати локації з точністю до кількох сантиметрів. Водіям не потрібні такі точні вимірювання, проте вони можуть зіграти важливу роль у визначенні невеликих змін у верхньому шарі грунту, які можуть привести до руйнівних зсувів.
  Система глобального позиціонування грунтується на обчисленні наземних координат з а допомогою сигналів з чотирьох супутників на орбіті. Для цього потрібно, щоб на всіх супутниках були дуже точні, синхронізовані годинник і щоб кожен супутник передавав на землю своє місце розташування і час. Вирішивши чотири рівняння з чотирма невідомими, наземний приймач отримує свої координати і час. На даний момент працюють дві системи навігації - американська NavStar GPS і російська ГЛОНАСС, а в 2014 році до них приєднається європейська система Galileo.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2008 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, Огайо, Galileo, GPS, навігація, ГЛОНАСС | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar