Головна » 2011 » Апрель » 20 » Мексиканська затока в цілому відновилася після розливу нафти
23:38
Мексиканська затока в цілому відновилася після розливу нафти
 Мексиканська затока, нафта, розлив, катастрофа, екологія   Мексиканська затока в цілому майже відновився після розливу нафти, що стався рік тому.

Група більш ніж з трьох десятків учених виставила цьому басейну 68 балів за стобальною шкалою. Минулого літа дослідники вважали, що затока «набере» 71 бал, а в жовтні - 65.

Однак оптимізмом щось не пахне. Фахівці стурбовані таємничою загибеллю сотень молодих дельфінів і черепах, появою дивною забарвлення у крабів і мертвих ділянок на морському дні. Точку зору колег у інтерв'ю Ассошіейтед Прес підсумувала Джейн Любченко, голова Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США. За її словами, затоки набагато краще, ніж прогнозували вчені, але кінцевий результат може виявитися надзвичайно сумним.

Ситуація сповнена протиріч. Після вибуху на платформі Deepwater Horizon, який стався 20 квітня 2010 року, у воду потрапило 650 млн л нафти, однак поверхню затоки виглядає так, ніби нічого не було. Головні драми криються на глибині, у важкодоступних болотах, а також в дуже неспішної харчовому ланцюжку. Про деякі з них наука не буде знати ще кілька років.

Уес Таннелл з Техаського університету A & M відзначає, що рейтинг затоки до катастрофи становив всього 70 балів - трохи більше того, що є зараз. Справа в тому, що Мексиканська затока - давня жертва бурових установок, перелову вилову риби, ураганів і величезних збіднених киснем мертвих зон, створених сільськогосподарськими та міськими стоками, які потрапляють сюди з Міссісіпі (40% стоків США).

Дещо з тих пір навіть покращилася. Наприклад, зросла чисельність червоного Луціан і королівської макрелі, що не дивно: не багато зважилися вудити рибу в каламутній нафтової воді.

У решти показників, на жаль, негативна динаміка: рейтинг морського дна впав з 68 до 57, дельфінів - з 75 до 66. Устриці втратили десять балів, краби - шість. У цілому харчової мережі привласнили 64 очки, тоді як до розливу було 70. Головним песимістом виявилася Саманта Джой з Університету Джорджії: до розливу вона дала б морському дну 90 балів, а зараз він тягне лише на тридцять. Загальне здоров'я затоки, на її думку, впала з 80 до 50 балів.

Підготовлено за матеріалами Ассошіейтед Прес.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3671 | Додав: wiktor | Теги: екологія, розлив, нафта, Мексиканська затока, катастрофа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar