Головна » 2010 » Апрель » 29 » Екологічна катастрофа загрожує частині Мексиканської затоки після вибуху на буровій платформі
21:08
Екологічна катастрофа загрожує частині Мексиканської затоки після вибуху на буровій платформі
   Екологічна катастрофа загрожує прилеглій до США частині Мексиканської затоки, що  виникла після вибуху на буровій платформі і  продовжується вже шостий день поспіль після витоку сирої нафти. Як повідомили в понеділок, 26 квітня, в Національному управлінні з проблем океану і атмосфери (НОАА) США, на поверхні океану в місці катастрофи вже розлилося пляма завдовжки 78 км і шириною 63 км, яка продовжує збільшуватися, передає ІТАР-ТАСС.

    Витік нафти із затонулої платформи продовжується на глибині 1,5 км. Щодня у води затоки надходить 42 тисячі галонів (1 галон - 3,8 літра) нафти. "Якщо в найкоротші терміни не вжити жодних заходів, розлив нафти обернеться екологічною катастрофою для цілого регіону", - відзначили в НОАА.



   У районі, на який поширилося нафтова пляма, мешкають дельфіни, морські птахи, безліч різних риб. Крім того, пляма рухається у бік США і вже через кілька днів досягне узбережжя штатів Флорида, Луїзіана і ряду інших. Якщо це відбудеться, то пляжі, які традиційно в період відпусток привертають безліч туристів, будуть закриті.



Група фахівців, що займається ліквідацією витоку, розглядає три основні варіанти розвитку подій. У кращому випадку зупинити витік нафтопродуктів у море можна протягом двох найближчих днів. Менш оптимістичний прогноз припускає, що на це піде кілька місяців. Нарешті, альтернативний варіант боротьби з екологічною катастрофою - не намагатися негайно зупинити витік нафти, а постаратися локалізувати її і збирати нафту на поверхні, поки усуваються основні причини аварії.



 Вибух на плавучій  буровій  платформі Deep Horizon, що знаходиться в 210 км на південний схід від Нового Орлеана (штат Луїзіана), стався 21 квітня. Незабаром після вибуху платформа, на якій в момент аварії працювали 126 людей, затонула. 17 людей у результаті аварії отримали поранення, 11 до сих пір числяться зниклими без вісті. Експлуатацію платформи, що належить компанії Transocean, веде британська компанія British Petroleum (ВР). Як повідомив сьогодні оператор затонулої платформи, потрібні місяці, щоб зупинити надходження нафти з свердловини. На сьогоднішній день площа забруднення поверхні води досягла 1,6 тисячі квадратних кілометрів.



   Фахівці вже відкрито говорять про найбільшу за останні 20 років екологічну катастрофу, викликану витоком нафти. Вранці в понеділок, після дводенної перерви, викликаної поганою погодою, були відновлені роботи з ліквідації наслідків аварії. З допомогою робота інженери BP і швейцарської компанії Transocean - власника бурової платформи - намагаються поставити заглушку на підводну свердловину.



BP повідомила, що може знадобитися буріння нової свердловини для зупинки неконтрольованого викиду нафти. "Однак для цього потрібні місяці", - заявив представник британської компанії. Одночасно British Petroleum намагається "розчинити" нафту, що розлилася, розпилюючи над водами Мексиканської затоки спеціальні хімікати. Розглядається також варіант, коли BP спробує зупинити надходження нафти шляхом закачування в підводний нафтової шар спеціальних в'язких рідин. Вартість цих робіт оцінюється в мільйони доларів.

Джерело: http://novostinauki.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 8812 | Додав: wiktor | Теги: нафта, бурова платформа, екологічна катастрофа, Мексиканська затока | Рейтинг: 2.0/2
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar