Головна » 2010 » Июль » 20 » На дні моря знайшли шампанське
10:26
На дні моря знайшли шампанське
Балтійське море, затонуле судно, шампанське, дайвінг    Група дайверів під керівництвом інструктора Крістіана Екстрома (Christian Ekstrom) виявила в останках судна на дні Балтійського моря пляшки з шампанським XVIII століття, яке стало, таким чином, найстарішим збереженим шампанським у світі, повідомляє Daily Mail. Судно було знайдено на глибині 60 м. неподалік від Аландських островів, між Швецією та Фінляндією.

На думку Крістіана Екстрома, в 1780-х роках пляшки перевозилися до Росії. Дайвери відкрили пляшку прямо на човні і, на їх великий захват, виявилося що  шампанське
чудово збереглося. «Ми витягли пляшку, щоб визначити вік судна. Ми не знали, що це шампанське. Думали, це вино або щось ще. У нього був приголомшливий смак. Воно було солодким, з присмаком тютюну та дуба »- розповів К. Екстрем. Дайвери вважають, що на кораблі залишилося ще близько 30 подібних пляшок. Керівник експедиції впевнений у віці шампанського та його автентичності, однак для підтвердження зразки були відправлені до Франції для перевірки.

Шведський винний експерт Карл-Ян Гранквіст (Carl-Jan Granqvist) розповів, що якщо пробки у решти пляшок не пошкоджені, а шампанське також добре збереглося, вартість кожної з пляшок може скласти 50 тис. ф. ст. Шампанське із затонулого корабля приблизно на 40 років старше самого старого зареєстрованого шампанського, що зберігається у традиційного французького виробника шампанського.

Нагадаємо, що рік тому група археологів під керівництвом Тіммі Гамбіно (Timmy Gambin) з «Aurora Trust» за допомогою гідролокатора виявила «цвинтар» з п'яти римських кораблів, які зазнали корабельної поряд з одним італійським острівцем. Фахівці вважають, що кораблі, що лежали на дні Середземного моря на глибині більше 100 метрів, можуть належати до часу від I століття до н.е. до V століття н.е. Кораблі перевозили вино з Італії в обмін на рибний соус з Іспанії та північної Африки, а також таємничий вантаж, що складається з металевих злитків з Італії. Можливо, зливки передбачалося використовувати під час спорудження статуй або зброї.

А через тиждень після тієї знахідки Клаус Кепплер (Klaus Keppler), 70-річний німецький мисливець за скарбами і власник компанії з підйому затонулих кораблів, після довгих років бездіяльності виявив відразу два затонулих корабля, навантажених багатствами. Кораблі перевозили до Джакарти срібні злитки, золоті прикраси, гірський кришталь, вино і гармати.

Від одного з кораблів залишилися лише уламки, що не дивно, оскільки корабель затонув ще у Х столітті нашої ери, зате другий корабель, який затонув близько 1806 року, зберігся набагато краще. Наскільки вдалося з'ясувати, останній був корсарських кораблем, піратом з королівським дозволом на свою піратську діяльність. Згідно архівної інформації, капітану і команді затонулого корабля вдалося вижити.

Джерело:  http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1646 | Додав: wiktor | Теги: Балтійське море, затонуле судно, шампанське, дайвінг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar