Головна » 2011 » Январь » 24 » З Балтійського моря може зникнути риба
00:11
З Балтійського моря може зникнути риба
  Брак кисню на дні Балтійського моря збільшився і практично досяг можливого максимуму, заявили фахівці Шведського гідрометеорологічного інституту.

". Це найбільші показники Порушено глибинні області, де може виникнути нестача кисню", - зазначив океанограф Ларс Андерссон.

Більше чверті площ дна Балтійського моря - 28% або 70 тисяч квадратних кілометрів - страждає від різкої нестачі кисню. Найгірші справи на схід від острова Еланд, захід, північ і схід від острова Готланд і на одному з відрізків поблизу узбережжя Польщі.

Причина нестачі кисню у водах Балтики, на думку вчених, це поєднання надмірного використання сільськогосподарських добрив і зменшення припливу води з Північного моря. Останні надходження води звідти були зареєстровані в 2003 році, до цього - у 1993-му і 1983-му.

Низький вміст кисню у воді надає різко негативний вплив на збільшення популяції. ". Якщо рівень вмісту кисню занадто малий, гине ікра риби Відбулися певні зміни напрямків вітру та опадів, через що воді важче досягти Балтики", - пояснює Андерссон.

Виходом із ситуації могло б стати зменшення викидів фосфору й азоту. Але "лікування" Балтики може зайняти тривалий час. Величезна кількість шкідливих речовин вже знаходиться на її дні, а для зміни повного обсягу води потрібно 30 років. Крім того, вважають вчені, в даний час неможливо значно зменшити викиди сільського господарства прибережних країн, що і є головним джерелом забруднення добривами.
Фото: oceanology.ru
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1970 | Додав: wiktor | Теги: брак кисню, океанографія, Балтійське море, рибні ресурси, Швеція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar