Головна » 2011 » Сентябрь » 19 » Наступна Пангея не буде цілою
19:54
Наступна Пангея не буде цілою
 Пангея, дрейф окнтинентів, суперконтинент, літосфера    Приблизно через 250 млн років всі континенти світу знову зберуться разом, проте нова Пангея не буде цілою: висхідні потоки в мантії (плюм, або стовпи магми) не дозволять Південній Америці та Антарктиді приєднатися до решти.
  Суперконтиненти формуються і розбиваються на частини кожні кілька сотень мільйонів років. Геофізики простежили цей процес за допомогою вимірювання магнітних полів у древніх породах, а деякі намагаються екстраполювати сьогоднішній рух тектонічних платформ на майбутнє, щоб з'ясувати, яким буде новий суперконтинент.
  Одні називають його Амазо, інші - Новопангеєю. Він вже формується: Африка повільно стикається з Європою, а околиці Австралії почали «штовхатися» з Азією. Більшість прогнозів свідчить: Тихоокеанський регіон закриється, тому що він буде як і раніше підповзати під Азію на заході і Північну Америку на сході. У кінцевому підсумку до цієї вакханалії приєднаються Південна Америка і Антарктида.
  Альтернативний сценарій пропонує Крістофер Скотіз з Техаського університету в Арлінгтоні (США). За його моделі, закриється не Тихий, а Атлантичний океан - через зближення Північної Америки і Африки, в результаті чого утворюється «Пангея Проксіма».
  Жоден з цих прогнозів не враховує дві великі гарячі зони в мантії, розташовані в 2 800 км під Африкою та південною частиною Тихого океану. За останніми даними, кожна з них здатна підняти кору на один-два кілометри, що не може не позначитися на русі плит.
  Масакі Йосіда з Японського агентства морських геологічних наук і технологій відзначає, що ці «гарячі точки», очевидно, утворилися сотні мільйонів років тому. Вона навіть можуть бути залишками первинної земної мантії. Одне дослідження припустило, що вони несуть відповідальність за створення великих вулканічних провінцій, сопутствовавшее кількома епізодами масового вимирання біологічних видів.
   П-н Йошіда і Мадхава Сантош з Університету Кочі (Японія) спробували змоделювати вплив конвекції в мантії на рух плит в найближчі 250 млн років. На їхню думку, стовпи магми відхилять Південну Америку і Антарктиду з їхніх нинішніх курсів. В результаті Тихий океан залишиться відкритим, Південна Америка, як і раніше буде південній, а Антарктида нікуди не дінеться з Південного полюса.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Terra Nova.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: upload.wikimedia.org
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2220 | Додав: wiktor | Теги: дрейф окнтинентів, Пангея, суперконтинент, Літосфера | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar