Головна » 2011 » Октябрь » 12 » Виявлено гори, що ростуть вгору ногами
22:54
Виявлено гори, що ростуть вгору ногами
  Каліфорнія, астеносфера, літосфера, гори Ведран Лекіч і його колеги з Університету Брауна (США) представили найдетальніший на сьогодні опис таємничого регіону планети, який людські очі ще не бачили і, швидше за все, ніколи не побачать, - нижньої частини Південної Каліфорнії.
  Зворотний бік плити літосфери виявився напрочуд схожий на той, яким континент повернутий до нас. На дослідженій ділянці, яка охоплює 120 тис. км ², виявлена ​​різка варіативність товщини в діапазоні 30 км (в деяких місцях відбувається різке «витончення» - з 100 км до 40). Іншими словами, тамтешні гори, що ростуть вниз верхівками, надзвичайно круті.
   Дані також свідчать про те, що літосфера набагато складніша, ніж вважалося раніше, а також твердіша: чи крутий схил може складатися з якогось піску. Хоча дослідники розглядали тільки одну область планети, вони вважають, що це не аномалія.
  Під твердою літосферою лежить астеносфера - шар більш гарячої і гнучкою породи. Одна з найбільших проблем геології полягає у визначенні межі між ними. Дослідники застосували порівняно нову технологію, яка схожа методам медичної візуалізації людського організму: було простежено шлях енергії, виробленої далекими землетрусами.
   Астеносфера, звичайно ж, тільки умовно називається м'якою. І тече вона не стільки як річка, скільки як льодовик. Проте різниця в щільності достатня, щоб сейсмічна хвиля, переходячи з астеносфери в літосферу, змінювалася. На основі цих змін і створюється тривимірна картина підземного «ландшафту»: фахівці використовували дані більше 50 тис. сейсмічних подій, що мали місце протягом десяти років.
  Точно так же вивчається підчерев'я континентів по всьому світу. Одна з причин, чому ця робота була зосереджена на Південній Каліфорнії, полягає в тому, що це область активного континентального ріфтогенеза - тривалого процесу, який розриває материки на частини. До того ж регіон переповнений датчиками.
  Вчених особливо цікавив район, відомий як Солтонська западина: ця територія на північ від Каліфорнійської затоки утворилася мільйони років тому, коли півострів Каліфорнію відокремився від Північноамериканського материка. Саме під такими областями ріфтогенеза літосфера найбільш тонка.
  Результати дослідження опубліковані в онлайн-виданні журналу Science.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: geolab.com.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2262 | Додав: wiktor | Теги: гори, астеносфера, Каліфорнія, Літосфера | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar