Головна » 2012 » Март » 16 » Первісний океан «сочився» континентами
19:54
Первісний океан «сочився» континентами
 літосфера, кора, материк, континет, океан, мінерали  Земна кора неоднорідна: вона поділяється на більш легку континентальну і щільну океанічну. Перша товща ( на 30-40 км) якраз за рахунок своєї легкості; саме це дозволяє їй настільки підноситися, плаваючи в мантії.
  За загальноприйнятим уявленням, тектонічні плити стикаються, океанічна кора занурюється в мантію, де на певній глибині частково плавиться, після чого розплавлена ​​порода знову підноситься на поверхню. Так формуються континенти.
  Склад континентальної кори відповідає такій корі океану, яка розплавилася настільки, що від неї залишилося 10-30%. На жаль, концентрації основних хімічних компонентів в повторно затверділій породі не дозволяють судити про те, на якій глибині відбувалося змішування. Необхідно знати, яким був склад інших 70-90%.
  Щоб знайти підходи до вирішення цієї проблеми, Торстен Нагель з Боннського університету і Карстен Мюнкер з Кельнського університету (обидва - ФРН) проаналізували найстаріші (3,8 млрд років) зразки континентальної кори, які знаходяться в західній частині Гренландії.
  Перш ніж магма відокремиться від корінний підстилаючої породи, напіврідка порода і залишок твердих мінералів активно обмінюються мікродомішками. «У кожного мінералу - свій спосіб відділення при плавленні розсіяних елементів, - пояснює співавтор Еліс Хоффманн з Боннського університету. - Іншими словами, концентрація мікроелементів в розплаві вказує на склад залишкової корінної породи ».
   Ну а концентрація мікродомішок в найстаршій континентальній породі повинна була дозволити вченим реконструювати первісну корінну породу, щоб з'ясувати, на якій глибині утворилася континентальна кора.
    Дослідники провели комп'ютерне моделювання складу корінних і розплавлених порід, які могли виникнути в результаті часткового плавлення океанічної кори на різній глибині і при різній температурі. Результати порівняли з наявною концентрацією мікродомішок в найстаріших континентальних породах.
   З'ясувалося, що кора перших континентів, швидше за все, сформувалася на глибині 30-40 км. І це означає, що в археї океанічна кора могла в деякому сенсі «сочитися» континентальними породами, оскільки 4 млрд років тому Земля була ще досить гаряча.
    Виходить, перші континенти виникали зовсім не в зонах субдукції (до речі, є сумніви, що ці зони в той час існували).
    Підготовлено за матеріалами Astrobio.net.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2700 | Додав: wiktor | Теги: мінерали, Материк, континет, Океан, Літосфера, кора | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar