Головна » 2014 » Октябрь » 2 » Озера Землі стрімко дрібніють
15:29
Озера Землі стрімко дрібніють

Кілька днів тому НАСА оприлюднило разючі супутникові знімки Аральського моря в Центральній Азії. Колись Аральське море було четвертим за величиною озером на планеті, однак за останні 50 років водойма практично повністю всохла, в тому числі через недалекоглядну аграрну політику радянської влади, яка намагалася створити ефективні ферми в пустелі.

Аральське море - колись чудова водойма, що розтягнулася на 26,3 тисячі квадратних миль, зараз здається практично повністю висохлою, передає портал Discovery.

Обміління озера почалося після того, як радянські інженери почали відводити воду з річок Амудар'я і Сирдар'я, основних річок регіону, для зрошення створених в 1950-60-х роках ферм в пустелі. Це перший випадок у сучасній історії, коли повністю пересихає східна частина басейну водойми.

Однак Аральське море - це лише одне із цілої низки знакових внутрішніх водойм, які в даний час різко дрібніють.

Так, наприклад, озеро Поянху - найбільше прісноводне озеро Китаю - також поступово дрібніє. Виною тому не тільки посуха, але і регулярний забір води для греблі «Три ущелини». Китайські фахівці відзначають, що в міру обміління озера Поянху зникають і довколишні болота, де зимує 87 видів птахів, у тому числі 98% популяції сибірських журавлів.

Тим часом іранське озеро Урмія, що колись входило до числа найбільших солоних озер Землі, зменшилася на 80% за останні десять років. Причиною тому, поряд зі зміною клімату, є розширення іригаційних систем для фермерських господарств і збільшення числа дамб на річках, які постачають воду для цих систем.

Ще одним показовим прикладом є Мертве море, розташоване на кордоні Йорданії, Ізраїлю і Палестинської автономії. Все частіше на берегах озера утворюються карстові воронки. Як пояснюють фахівці, це відбувається через деривацію річки Йордан, воду якої місцеві жителі використовують для пиття, а також через те, що хімічні компанії витягують з води цінні мінерали. В результаті поверхневі рівні відступили за останні роки на 30-40%.

В США також є приклади зникаючих озер. Так, стрімко скорочується озеро Качума в Каліфорнії - основне джерело прісної води для жителів Санта-Барбари. Виною тому катастрофічна посуха, яку регіон переживає другий рік поспіль, і спровокований нею зрослий попит на воду. Загадковим чином обміліло озеро Уейо на Гаваях. Буквально за п'ять років рівень води в ньому впав до 2% від норми. Цю аномалію вчені пояснити поки не можуть.

Фото: http://ic.pics.livejournal.com/priroda_su/14517915/273417/273417_original.jpg
Джерело: http://www.gismeteo.ru/news/klimat/11756-ozera-zemli-stremitelno-melchayut/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1588 | Додав: wiktor | Теги: Аральське, Урмія, озера, Поянху, Мертве море, обміління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar