Головна » 2012 » Май » 31 » Зневоднення Мертвого моря викликане підйомом земної кори
06:19
Зневоднення Мертвого моря викликане підйомом земної кори
 Зневоднення Мертвого моря викликане підйомом земної кори  Геологи встановили, що зневоднення Мертвого моря викликає підйом земної кори в регіоні і змогли підрахувати швидкість цього підняття
    Виявилося, що земля піднімається зі швидкістю в середньому 4,3 міліметра в рік.
    Відомо, що, починаючи з 60-х років минулого століття, рівень води в Мертвому морі поступово знижується - це пов'язано із зростаючим забором води з живлячих море річок. Використовуючи дані, зібрані в період з 1993 по 2003 роки, вчені визначили, що середня швидкість обміління становила приблизно 0,88 метра на рік.
   Потім учені звернулись до даних ERS-1 (це європейська система супутникового зондування земної поверхні). Щоб оцінити швидкість підняття земної кори, вони використовували власний алгоритм аналізу, який дозволив знизити похибки в обчисленнях. Зокрема, їм вдалося знизити спотворення, що вносяться до вимірювання атмосферою Землі.
   Після отримання даних, їх порівняли з результатами комп'ютерного моделювання. У роботі використовувалися досить прості моделі - зокрема, вчені покладалися на дані сейсмічних і гравіметричних спостережень, згідно з якими, в околиці моря поведінка кори контролюється переважно еластичними властивостями складових її шарів.
   В результаті ученим вдалося отримати хороше узгодження теоретичних передбачень і даних практичних спостережень. При цьому цей розподіл швидкостей по точках поверхні добре узгоджується з картою обміління Мертвого моря.
   Мертве море, всупереч назві, є безстічним озером між Палестиною, Ізраїлем і Йорданією. За даними на 2010 рік, рівень води в Мертвому морі на 423 метри нижче рівня світового океану. Максимальна глибина моря приблизно 378 метрів. Мертве море є одним з найбільш солоних в світі.
   Зазначимо, що про шивидке пониження рівня Мертвого моря учені заявили ще в 2009 році.
   За матеріалами Lenta.ru

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://focus.ua
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2214 | Додав: wiktor | Теги: Йордан, Мертве море, Ізраїль, земна кора, зневоднення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar