Головна » 2012 » Январь » 18 » В Антарктиді знайдені швидкі озера
09:23
В Антарктиді знайдені швидкі озера
льодовик, Земля Георга, антарктида, озера    Річки і гори, що б там не говорив Магомет, «ходять». Правда, дуже повільно - вже точно не півкілометра на рік. Проте саме з такою швидкістю пересувається дивна група антарктичних озер.
  Пояснити це плином шельфового льодовика, на якому вони спочивають, не можна, оскільки той повзе набагато повільніше.
  Група з одинадцяти озер робить приблизно півкілометра на рік, як ніби незалежно від руху самого льодовика.
   11 озер знаходяться на краю льодовика Георга VI - банановидної крижаної ріки, затиснутої між Антарктичним півостровом і Островом (Землею) Олександра I. Вперше вони були помічені в 1970-х, але тільки в минулому році вчені виявили їх пристрасть до подорожей.
 Сталося це так. Дуглас Макейел із Чиказького університету (США) дав студентам-стажистам нудну роботу - оцифрувати супутникові фотографії антарктичних озер. Студентка Клер Лабарбера помітила, що з року в рік озера змінюють місце розташування. Викладач не став сміятися і з'ясував, що озера не тільки рухаються, але і роблять це в 5-10 разів швидше, ніж шельфовий льодовик, причому в іншому напрямку!
  П-н Макейел вважає, що пояснення криється в незвичайному розташуванні льодовика, який опинився у вузькому проході між островом і материком. У міру того як льодовик протискується в залишеному йому просторі, його краї утворюють гребені і западини. Озера, природно, перебувають в западинах. Льодовик врізається в Землю Олександра під кутом, так що кінець кожної западини розтягується вздовж берега, тягнучи за собою озеро.
  До речі, стояча вода на поверхні шельфового льодовика найчастіше означає, що він близький до краху, бо озера можуть розширити тріщини в льоду. З іншого боку, Ніл Глассер з Університету Аберістуіта (Великобританія) вважає, що льодовик Георга VI навряд чи зруйнується найближчим часом, так як його стабілізують скелі, між якими він затиснутий.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 3179 | Додав: wiktor | Теги: Земля Георга, озера, Антарктида, Льодовик | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar