Головна » 2011 » Октябрь » 19 » У Канаді висихають озера
18:34
У Канаді висихають озера
 Канада, озера, висихання, зйомка, карта  За даними кропіткої супутникової зйомки, в 2000-2009 роках Канада втратила 6,7 тис. км ² (1,2%) площі водної поверхні (всього в країні 1300000 озер).
   Це дивно. Прогнозувалося, що озера будуть приростати, а не скорочуватися.
  Скорочення арктичних озер спостерігалися і раніше, але тільки в самій південній частині Арктики, де потепління плавить вічну мерзлоту і дозволяє воді йти в грунт. Нове дослідження, проведене Марком Керроллом з Університету штату Меріленд (США), говорить про зворотнє: північні озера, по всій видимості, будуть висихати, а південні - ні.
  Це дивно хоча б тому, що протягом періоду дослідження північний регіон отримав більше опадів.
   Озера в основному поповнюються за рахунок сезонного танення сніжного покриву. Теоретично підвищення температури в регіоні мало призвести до зменшення сніжного покриву і сприяти зростанню озер. Ще одним фактором може бути тонкий баланс між кількістю опадів і випаровуванням: чим вище температура і сильніший вітер, тим більше випаровування. Що стосується згадуваної вічної мерзлоти - поки немає свідчень, що в Канаді вона масово тане.
   Втрата води може вплинути на кількість парникових газів, що виділяються екосистемою регіону. Коли озера висихають, оголюються осадові породи починають віддавати вуглекислий газ. У той же час стояча вода виділяє метан, а тому висихання болота здатне знизити рівень цього парникового газу.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
   Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2771 | Додав: wiktor | Теги: висихання, карта, зйомка, озера, канада | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar