Головна » 2010 » Ноябрь » 16 » Петербург затопило
21:00
Петербург затопило
Санкт-Петербург, Росія, підтоплення, стихія     Сьогодні в Санкт-Петербурзі, Росія, відбулося (або почалося) повінь, повідомляє радіо «Маяк». За даними на 06:30, вода в Неві піднялася на 180 см вище нульового рівня Кронштадського футштока, або нульової відмітки Балтійської системи висот. Як правило, повені в місті реєструються при піднятті рівня води на 160 см.

Крім того, в місті спостерігався сильний поривчастий південно-західний вітер, швидкість якого досягала 16-18 м / с. Вітер такої сили міг повалити дерева, тому ГУ МНС по Петербургу закликало городян бути обережними.

В даний час вітер, що викликав нагінні хвилю з Фінської затоки, вже змінив напрямок, і рівень води почав спадати.

З часу заснування північної столиці там відбулося в цілому вже більше 300 повеней. Першим боротися зі стихією почав Петро I, видавши указ про обов'язкову евакуацію з міста рогатої худоби. Він же виступив із проектом будівництва каналів на Василівському острові, за прикладом Венеції. Його затію змогла здійснити лише дружина Катерина I, вже по смерті Петра. Система каналів допомагає відводити воду від житлових територій.

У Петербурзі ж вперше був створений перший російський гідрологічний пост - в 1715 році, ще в петровські часи. Його службовці відзначали час і рівень підйомів води в Неві, щоб створити можливість прогнозу повеней.

А велика імператриця Катерина II будувала канали в районі Невського проспекту. Нинішній канал Грибоєдова, в минулому Катерининський, було назване на її честь. Однак цей спосіб не став панацеєю.

Найстрашніше повінь було описано в поемі Пушкіна «Мідний вершник», воно відбулося в 1824 році, коли вода піднялася на чотири з гаком метри. Його жертвами, за різними даними, стали від 600 чоловік до 14 тис. чоловік.

Одна з ранніх записів про повінь в Петербурзі відноситься до історії фортеці Ниеншанц, де у 1691 році вода піднялася на 25 футів проти звичайного рівня.

Сьогоднішнє повінь стала 308-м за рахунком. А попереднє, 307-е, було зареєстровано два роки тому в той же день, 16 листопада, зазначає радіо «Маяк». Подібні повені не становлять серйозної загрози міському господарству - в результаті них підтоплюються тільки деякі набережні.

Одне з найбільш руйнівних повеней останнього часу було зафіксовано в 1999 році, 30 листопада. Тоді місту було завдано збитків у 50 млн рублів. Постраждали не лише житлові будинки, але і Адміралтейство, Ермітаж, Російський музей. Сильним вітром з якоря зірвало стояла на Неві повномасштабну копію старовинного судна і викинуло на набережну. Через розгул стихії виявилися підтоплені вестибюлі 4 станцій метро.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1809 | Додав: wiktor | Теги: підтоплення, Росія, Санкт-Петербург, стихія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar