Головна » 2010 » Июнь » 10 » Посібник з лісоохорони – безкоштовно
08:26
Посібник з лісоохорони – безкоштовно
  ...для лісоводів, журналістів, природоохоронців, органів місцевого самоврядування. «Адміністративна відповідальність за лісопорушення: практика застосування державною лісовою охороною України» - книга під такою назвою готується до видання в рамках проекту FLEG командою Світового банку в співпраці з Держкомлісгоспом України.

У ній розроблені рекомендації щодо запобігання нелегальним рубкам, виявлення та розслідування правопорушень у лісовому секторі. Автор книги – консультант Світового банку Олег Сторчоус.

Чому виникла необхідність підготовки такого видання? Річ у тім, що чинне адміністративне й лісове законодавство України наділило повноваженнями розглядати справи про адміністративні правопорушення значну кількість посадовців органів лісового господарства та державних лісогосподарських підприємств. При цьому Лісовий кодекс України законодавчо закріпив статус правоохоронного органу за державною лісовою охороною, як особливого утворення в складі центрального органу виконавчої влади в сфері лісового господарства, одночасно надавши йому значні адміністративні повноваження. Разом із цим доводиться констатувати, що стан застосування законодавства про адміністративну відповідальність у сфері охорони й захисту лісів не відповідає належному рівню. Це зумовлено низкою суб’єктивних і об’єктивних факторів, зокрема, слабкою методичною та консультаційною підтримкою адмінпрактики, що здійснюється державною лісовою охороною, майже повною відсутністю спеціалізованих видань і монографій у цій сфері, а також відносно невисоким рівнем правових знань більшості уповноважених осіб у лісовому секторі.

З огляду на вищезазначені обставини, з метою підвищення рівня правової культури та юридичних знань посадових осіб держлісохорони, а також посилення боротьби з правопорушеннями в лісовому секторі видання міститиме методичні рекомендації щодо застосування адміністративного законодавства та пов’язаних із ним правовідносин.

Зокрема, в книзі планується розмістити:

1. Методичні рекомендації з питань оформлення державною лісовою охороною матеріалів про адміністративні правопорушення та приписів про усунення порушень вимог лісового законодавства. У даних рекомендаціях докладно висвітлюється порядок провадження у справах про адміністративні правопорушення, роз’ яснюється порядок збору та оформлення доказів вини лісопорушників, накладення адміністративних стягнень, винесення приписів, викладається доцільний порядок обліку матералів адміністративних справ.
2. Практичний коментар до чотирнадцяти статей Кодексу України про адміністративні правопорушення , розгляд яких згідно зі ст. 241 КУпАП покладається на органи лісового господарства України. У даному коментарі подається практичне тлумачення юридично значимих понять у сфері лісового господарства, аналіз складів адміністративних правопорушень у лісовому секторі, а також визначаються основні варіанти дій держлісохорони під час притягнення лісопорушників до адміністративної відповідальності. Окрім цього, в коментарі висвітлено проблемні питання практики застосування адміністративного законодавства та надано можливі варіанти їх вирішення.
3. Пам'ятку працівнику державної лісової охорони: як себе поводити з лісо- порушниками під час документального оформлення правопорушень (правові, тактичні та психологічні аспекти й поради). У цьому розділі увага акцентується на ефективній реалізації існуючих повноважень державної лісової охорони, аналізуються типові ситуації, що виникають під час виявлення та документального оформлення незаконних рубок, даються поради щодо практичної реалізації повноважень держлісохорони, всебічно розглядаються юридичні та психологічні аспекти типових дій у ході документування правопорушень. З огляду на специфіку роботи лісової охорони автор детально висвітлює питання необхідної оборони та застосування лісовою охороною заходів фізичного впливу, спецзасобів та зброї, аналізує правові аспекти дій лісової охорони в екстремальних ситуаціях.
4. Узагальнення порушень, недоліків і помилок, які допускаються посадовими особами органів лісової охорони під час розгляду адміністративних справ . У розділі надається аналіз типових порушень, які допускаються уповноваженими особами під час складання протоколів про адміністративні порушення та винесенні постанов про накладення адміністративних стягнень.
5. Таблицю основних процесуальних термінів, передбачених кодексом України про адміністративні правопорушення. Даний розділ включений до книги з метою закріплення основних знань державної лісової охорони в сфері процесуального застосування адміністративного законодавства та має інформаційно-роз’ яснювальний характер.
Окрім цього, в книгу буде включено профільний наказ Державного Комітету лісового господарства України, котрий регулює питання оформлення та розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення співробітниками державної лісової охорони (на цей час планується його затвердження), а також Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» від 23.07.2008 № 665.

Таким чином очікується, що у виданні повно та всебічно розглядатимуться питання практики застосування законодавства про адміністративні правопорушення у сфері охорони, захисту та відтворення лісів. Разом із цим сукупність взаємодоповнюючих рекомендацій, які мають комплексний характер, значно полегшить сприйняття працівниками державної лісової охорони представлених правових знань.

Мова видання – українська. Рекомендації насамперед розраховані на працівників держлісохорони та лісову охорону інших державних лісокористувачів, а також на інспекторський склад державних екологічних інспекцій, працівників правоохоронних органів та широке коло осіб, які цікавляться проблемами практики застосування адміністративної відповідальності в лісовому секторі – журналістів, активістів неурядових організацій, представників органів місцевого самоврядування й інших. Очікуваний термін видання – осінь 2010 року.

Заявки на одержання цього видання направляйте на адресу oleg.lystopad@enpi-fleg.org . У листі вкажіть вашу поштову адресу (з індексом) і коротко напишіть про те, навіщо вам потрібна ця книга.

Джерело:  http://www.civicua.org/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1641 | Додав: wiktor | Теги: лісівництво, охорона природи, Посібник | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar