Головна » 2011 » Февраль » 7 » Росія готова до вторгнення в загадкове антарктичне озеро
16:09
Росія готова до вторгнення в загадкове антарктичне озеро
Росія, антарктична станція, антарктида, озеро, Восток    На російській антарктичній станції «Восток» завершується буріння льоду, під яким ось вже 15 млн років ховається доісторичне озеро.

За словами начальника станції Олексія Туркеева, пройдено 3765 м, залишилося якихось п'ять. Встигнути треба до закінчення короткого літа. За вікном поки тепло: лише мінус сорок.

Льодовий покрив повинен виконувати роль ковдри, що не дає геотермальній енергії залишати озера. Тому є надія на те, що вони не замерзли і повні невідомих форм життя з тих самих пір, коли в Антарктиді панував тропічний клімат.

Вчені сподіваються заодно вловити натяк на те, якою може бути життя в екстремальних умовах на інших планетах - наприклад, на Марсі чи Європі (супутник Юпітера). «Поняття не маємо, що там можна знайти», - говорить куратор експедиції Валерій Лукін з Арктичного і антарктичного НДІ (Санкт-Петербург).

Півтори сотні підлідних озер в Антарктиді були відкриті в результаті супутникових спостережень в кінці 1990-х років. Наслідувати за росіянами планують вчені з Великобританії та США. «Ми згораємо від цікавості», - зізнається Мартін Сігерт, глава Школи наук про Землю Единбурзького університету та експедиції до другого озера.

Схід - найбільше з антарктичних озер: за площею воно зіставно з Байкалом. При цьому воно найглибше і ізольоване. По всій видимості, Схід перенасичений киснем - подібні умови вченим ще не зустрічалися.

Хоча буріння підходить до кінця, залишається невирішеним одне дуже важливе питання: як поглянути на незвичайну середу, не порушивши її. «Шляху назад не буде», - підкреслює Олексій Екайкін, що працює на полярній станції.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2367 | Додав: wiktor | Теги: Антарктида, озеро, восток, антарктична станція, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar