Головна » 2012 » Февраль » 6 » Російські полярники вперше в історії відкрили підлідне озеро в Антарктиді
21:31
Російські полярники вперше в історії відкрили підлідне озеро в Антарктиді
  Антарктида, озеро, Восток, бурінняНачальник антарктичної експедиції Росгідромету Валерій Лукін, який повернувся напередодні з Антарктиди, доповів про успішне відкриття озера Схід.
  На зборах в Арктичному і Антарктичному науково-дослідному інституті фахівець повідомив про те, що майже двадцятирічний проект завершився вчора, 5 лютого.
  За старою доброю радянською традицією офіційної заяви до сих пір немає, а інформагентства плутаються у свідченнях, посилаючись на самих різних «інсайдерів». Тому дамо поки загальну картину. У 1970-х на станції «Восток» було розпочато буріння з метою отримання зразків льоду для палеокліматичних досліджень. В проекті в різний час брали участь вчені з Великобританії, Франції, США. На певній глибині хімічний та ізотопний склад льоду, а також його кристалографічна структура різко змінилися. Стало ясно: це не льодовикові нашарування, а замерзла вода озера. В середині 1990-х на римській конференції Наукового комітету з антарктичних досліджень Міжнародної ради з науки географ Андрій Капіца зробив відповідну доповідь, а в наступному році вийшла стаття в журналі Nature, авторами якої стали вчені з декількох країн. Так було відкрито найбільше підлідне озеро Антарктиди і виникла нова мета - дістатися до його поверхні.
  Роботи час від часу припинялися: то не вистачало грошей, то зарубіжні спостерігачі сумнівалися в тому, що росіяни дотримуються техніки безпеки. У 1998 році, коли до озера залишалося, за оцінками, менше 200 м, стало ясно, що технології проникнення в підлідне озеро без його забруднення просто не існує - адже проект не має аналогів. Її розробили в Гірському інституті, і в 2005-м - за згодою світового наукового співтовариства - буріння продовжилося.
  2 січня 2012 на вахту заступила 57-а російська антарктична експедиція з буріння льоду над озером Восток. Завершити роботи планувалося 5 лютого, з закінченням літнього сезону, що і було виконано на глибині 3768 м.
   Нагадаємо: російським фахівцям нарікали за використання гасу і фреону, які могли забруднити незаймане озеро, покрите льодом мільйони років. Та й в цілому наші співвітчизники і їх колеги з інших країн критикувалися за недотримання в повному обсязі всіх заходів безпеки. П-н Лукін визнав, що експерти користувалися антифризом на основі гасу, але, за його словами, нічого страшного не сталося. Він зазначив, що технологія була попередньо відпрацьована в Гренландії.
 Зразки води будуть здобуті тільки в наступному сезоні, тобто в грудні або січні. Варто зазначити, що проект буріння льоду над озером Восток вже дав цілий ряд цікавих результатів: адже в кернах, витягнутих з свердловини, вчені знайшли безліч небачених форм життя.
 «КЛ» в усі очі стежить за розвитком подій; як тільки з'явиться офіційна інформація з усіма подробицями, ми вас з нею обов'язково ознайомимо.
  Підготовлено за матеріалами РІА Новини і «Газети.Ру».
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2678 | Додав: wiktor | Теги: озеро, Буріння, Антарктида, восток | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar