Головна » 2010 » Май » 24 » У ХХ столітті температура озера Танганьїка підвищувалася рекордними темпами
22:42
У ХХ столітті температура озера Танганьїка підвищувалася рекордними темпами
Американські геофізики відновили історію зміни температури поверхневих шарів води африканського озера Танганьїка в останні півтора тисячоліття і з'ясували, що найсильніші коливання припали на ХХ століття.

Танганьїка, нагадаємо, займає друге місце в списку найбільш глибоких і об'ємних озер планети, поступаючись тільки Байкалу. Береги озера належать чотирьом найбіднішим країнам - Демократичній республіці Конго, Танзанії, Замбії і Бурунді. Поблизу Танганьїки проживає близько 10 млн осіб; кожен рік рибалки виловлюють тут до 200 тисяч тонн риби.

Вивчивши зразки відкладень, вилучені з дна озера, автори даної роботи прийшли до висновку про те, що температура поверхневого шару води, яка в останній раз вимірювалася в 2003 році і склала 26 ˚ C, стала найвищою за 1500 років. Крім того, збільшення цієї температури на 0,9 ˚ C за останні 90 років виявилося найбільш значним на зазначеному часовому проміжку.

Озеро, за словами вчених, можна умовно розділити на два шари: у верхньому, глибиною близько 100 м, мешкає переважна більшість видів тварин, характерних для Танганьїки, а в нижньому вміст кисню сильно зменшується, внаслідок чого знижується і кількість проживаючих там видів. Вода озера перемішується під дією вітру, і в приповерхневі шари надходять поживні речовини, необхідні для зростання водоростей, які підтримують всю екосистему озера. При потеплінні, як з'ясували дослідники, інтенсивність перемішування знижується: зазначені періоди зменшення і збільшення температури води збігалися з відповідними змінами обсягу водоростей.

Кліматичні моделі передбачають потепління в Центральній Африці, що має ще більше підняти температуру поверхневих шарів Танганьїки. «Швидше за все, ці процеси різко негативно вплинуть на рибну промисловість», - підсумовує провідний автор роботи Джессіка Тірні (Jessica Tierney)

Повна версія звіту опублікована в журналі Nature Geoscience.


Преглянути збільшену карту

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2075 | Додав: wiktor | Теги: Танганьїка, температура води, озеро, африка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar