Головна » 2011 » Февраль » 17 » Росія відмовляється будувати трансбалканський нафтопровід
10:45
Росія відмовляється будувати трансбалканський нафтопровід
трансбалканський нафтопровід, Росія, Бургас-Александруполіс , Босфор, Дарданелли       Росія виходить з проекту будівництва нафтопроводу Бургас-Александруполіс в обхід проток Босфор і Дарданелли. Газета "Ведомости" пише, що російські учасники проекту - "Транснєфть", "Роснєфть" і "Газпром нафта" - оголосять про припинення його фінансування 17 лютого в ході наглядової ради оператора проекту Trans-Balkan Pipeline.

Нафтопровід Бургас-Александруполіс був розрахований на транспортування нафти в обхід проток Босфор і Дарданелли. За задумом проектувальників, він повинен був пройти від болгарського чорноморського порту Бургас до грецького міста Александруполіс. Росія, Болгарія і Греція ще в 2008 році домовилися сформувати міжнародну проектну компанію (оператора нафтопроводу), в якій 51 відсоток акцій належатиме російській стороні, представленої трьома російськими компаніями: "Транснафтою", "Роснєфтью" і "Газпром нафтою". Уряди Болгарії і Греції зобов'язалися надати сприятливий податковий режим для оператора трубопроводу, а російська сторона, у свою чергу, гарантувала завантаження нафтопроводу.

Однак новий болгарський правоцентристський уряд, який прийшов до влади в липні 2009 року, з самого початку давав зрозуміти, що має намір переглянути угоди про будівництво в країні великих енергетичних об'єктів. Уряд також засумнівався в екологічній безпеці нафтопроводу і фактично припинив його фінансування. Крім того, три болгарських муніципалітети - Бургас, Помор'я і Созополь - проголосували на місцевих референдумах проти будівництва труби.

Варто також відзначити, що в 2009 році Росія вирішила приєднатися до трубопровідного проекту Самсун-Джейхан, за рахунок якого Туреччина хоче розвантажити Босфор. Нафтопровід стане конкурентом проекту Бургас-Александруполіс. При цьому як Туреччина, так і Болгарія є важливими партнерами Росії з газового трубопровідного проекту "Південний потік".

Президент "Транснєфті" Микола Токарєв раніше стверджував, що домовленості Росії та Туреччини з нафтопроводу Самсун-Джейхан не означають скасування проекту Бургас-Александруполіс. При цьому російські ЗМІ, посилаючись на власні джерела, наполягали, що загроза закриття проекту Бургас-Александруполіс існує, якщо Росія вирішить брати участь у будівництві турецької труби.
Фото: lenta.ru
Джерело: http://www.geograf.com.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2758 | Додав: wiktor | Теги: Дарданелли, Бургас-Александруполіс, трансбалканський нафтопровід, Босфор, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar