Головна » 2010 » Июнь » 28 » В цей день народились: Забігайло Володимир Юхимович
23:37
В цей день народились: Забігайло Володимир Юхимович
Забігайло, день народжєення, академік, геолог   Видатний український вчений в галузі геології і геохімії вугілля, нафти й газу, розробки методів прогнозування викидонебезпечних порід у глибоких горизонтах Донбасу. Доктор геолого-мінералогічних наук (1975), професор (1979), член-кореспондент НАН України (1988), академік НАН України (1990), Заслужений діяч науки і техніки України (1995), науковий співробітник Інституту мінеральних ресурсів (1964-1968) та Інституту геотехнічної механіки НАН України (1964-1986), виконуючий обов’язки, а потім директор Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України (1986-1996), лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки (1991) і премії ім. В.І.Вернадського (1986).

Володимир Юхимович Забігайло народився 28 червня 1934р. у м. Дніпропетровську в сім’ї робітника. Дитинство пройшло на Полтавщині. Вищу освіту здобув у Дніпропетровському гірничому інституті (1952-1958). Працював гірничим інженером-геологом у Миргородській промислово-геофізичній експедиції (1958-1961), Дніпропетровській експедиції УкрНДГРІ (1961-1964), Дніпропетровському відділенні ІМР (1964-1968). Від 1968р. обіймає посаду завідувача відділу геології вугільних родовищ Інституту геотехнічної механіки НАН України. У 1975р. Володимир Юхимович захистив докторську дисертацію на тему "Геологічні умови викидів порід і газу в шахтах Донбасу та метод регіонального прогнозу викидонебезпечності порід за геологорозвідувальним даними”.

Основу дисертації склали результати комплексного дослідження викидонебезпечності порід. Вони знайшли відображення у таких крупних колективних працях автора як "Проблеми геології газів вугільних родовищ” (1972), "Геологічні фактори викидонебезпечності порід Донбасу” (1974), "Геологічні основи теорії прогнозу викидонебезпечності вугільних пластів і гірничих порід” (1978), "Викидонебезпечність гірничих порід Донбасу” (1983), "Прогноз і попередження викидів порід і газу” (1986). По заходах запобігання, передбачення й визначення викидонебезпечних гірничих порід і газів Володимир Юхимович опрацював і одержав 19 авторських свідоцтв на винаходи Напружена праця дала добрі наслідки і принесла йому славу не лише у колишньому СРСР, але й за рубежем.

З 1986р. В.Ю.Забігайло очолив колектив Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України, а з 1987р. – відділ геології і геохімії твердих горючих копалин, який розробляв актуальні питання з геології вугілля, закономірностей утворення та розташування вугільних басейнів й окремих родовищ, обґрунтування напрямів геологорозвідувальних робіт на вугілля та його комплексну переробку. Важливими науковими публікаціями вченого стали: "Физико-химические методы управления состоянием угольно- породного массива” (1989), "Проблеми геології і геохімії горючих копалин заходу УРСР” (1990), "Влияние катагенеза горных пород и метаморфизма углей на их выбросоопасность” (1990), "Корисні копалини Львівсько-Волинського басейну та напрями їх комплексного використання” (1992), "Тектоника и горногеологические условия разработки угольных месторождений Донбасса” (1993).

Професор В.Ю.Забігайло провадив велику науково-організаційну й педагогічну роботу. Був членом Бюро Відділення наук про Землю та Бюро Західного наукового центру НАН України, головою Українського національного комітету КБГА, членом багатьох спецрад. Він брав участь у роботі оргкомітетів міжнародних і республіканських науково-технічних конференцій, семінарів, шкіл, входив до складу редколегії геологічних видань, в тому числі журналу "Геологія і геохімія горючих копалин”. Очолював наукову раду з проблеми "Геологія і геохімія горючихкопалин”, з 1993р. був членом бюро Наукової ради "Тектоносфера України та міжвідомчої наукової ради "Наукові основи розробки вугільних родовищ України”. Під його керівництвом виросло 19 кандидатів та 2 доктори наук.

Відзначенням наукового внеску у світову геологічну науку і науково-організаційну діяльність В.Ю.Забігайла стало присудження йому Державної премії України в галузі науки й техніки і премії ім. В.І.Вернадського, нагородження орденом "Знак Пошани”, Почесним знаком "Шахтарська слава” ІІ і ІІІ ступеня та багатьма іншими нагородами. Учений передчасно пішов із життя 15 серпня 1996р.

Завантажити інформацію: Забігайло В. Ю.

Джерело: http://www.nas.gov.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1542 | Додав: wiktor | Теги: Академік, Забігайло, геолог, день народжєення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar