Головна » 2010 » Октябрь » 21 » Вітаємо Петра Феодосійовича Гожика з Днем Народження!
12:44
Вітаємо Петра Феодосійовича Гожика з Днем Народження!
день наргодження, Петро Федосійович Гожик, геолог       Сьогодні святкує свій день народження відомий український вчений в галузі палеонтології та стратиграфії неогенових і антропогенових відкладів та морської геології, доктор геологомінералогічних наук (1993), член-служений діяч науки й техніки (1997), заступник директора з наукової роботи Інституту геологічних наук НАН України (1987-1997), директор ІГН НАН України (з 1997), завідувач відділу геологічної екології (з 2000). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1989, 2000).
 

Петро Феодосійович Гожик народився 21 жовтня 1937р. у смт Гоща Гощанського району Рівненської області в селянській родині. Закінчив географічний факультет Чернівецького державного університету (1954-1959). У 1959-1960рр. працював директором школи.

У 1960р. поступив до аспірантури Інституту геологічних наук по закінченні якої його діяльність нерозривно пов’язана з інститутом. Інститут геологічних наук – це та ділянка, де він працював науковим, старшим науковим співробітником, завідувачем лабораторії, заступником директора і нині завідувачем відділу і директором, де він реалізує потенціал ученого і свою громадську позицію.

Наукові інтереси вченого багатогранні. Петро Федосійович передусім – фахівець із вивчення прісноводної фауни молюсків, зокрема, уніонід. Цьому питанню він присвятив чимало праць, серед яких слід відмітити "Пресноводные и наземные моллюски миоцена Правобережной Украины” (1978). Як фахівець в галузі геології і стратиграфії антропогенових і неогенових відкладів, він визначив геологічний вік терас Дністра, Прута, Дніпра та здійснив кореляцію різнофаціальних утворень антропогену. Найважливіші монографії з цього питання такі: "Чернобыльско-Чистогаловский комплекс краевых образований” (1976), "Гляциодислокации горы Пивиха” (1976), "Антропогеновые отложения Украины” (1986), "Кореляція лесів і льодовикових відкладів Польщі й України” (2000).

П.Ф.Гожик провадив геологічне обґрунтування проектів гідротехнічного будівництва на півдні України, вивчав динаміку північно-західного узбережжя Чорного моря, про що йдеться в таких його книгах як "Геология шельфа УССР: Лиманы” (1984), "Направленность развития берега между Днестрвским лиманом и дельтой Дуная” (1988), "Геологическое строение Северного Черноморья” (1991), "Геологические условия строительства Днепровско-Бугского гидроузла” (1989) та ін. Теоретичні розробки вченого покладено в основу побудови стратиграфічних схем, палеогеографічних карт, інженерної геології.

Багато уваги Петро Федосійович приділяє вивченню геології Світового океану. Він брав участь у морських експедиціях в Індійському, Тихому, Атлантичному та Південному океанах. За його участю вийшли в світ такі монографії: "Геология и металлогения северной и экваториальной частей Индийского океана” (1984), "Геология и металлогения юго-западной части Красного моря” (1988), "Геология и ме-
таллогения тропической Атлантики” (1989), "Геология и металлогения Южного океана” (1991). За цикл робіт "Регіональна океанологія: стан середовища та мінерально-сировинні ресурси Атлантичного, Індійського, Південного океанів та їх морів” у 2000р.

П.Ф.Гожика в числі інших співавторів було удостоєно Державної премії України і галузі науки і техніки. П.Ф.Гожик – ініціатор створення та перший директор Центру антарктичних досліджень НАН України (нині Український Антарктичний центр Міністерства освіти і науки України). Під його керівництвом організовано першу і другу антарктичні експедиції на українську антарктичну станцію "Академік Вернадський”, де випробовуються найсучасніші технології та розробляються новітні методи досліджень широкого спектру природничих наук, досліджуються можливості
використання біологічних та мінеральних ресурсів.

Чимало сил та енергії вчений віддає науково-організаційній роботі. Він очолює Національний стратиграфічний комітет України, є віцепрезидентом Українського палеонтологічного товариства, членом Науковотехнічної ради з досліджень Антарктики, головним редактором "Геологічного журналу”, Бюлетеня Українського антарктичного центру, членом Міжнародної комісії по вивченню четвертинного періоду, очолює спецраду із захисту докторських дисертацій.

Джерело: http://www.nas.gov.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2014 | Додав: wiktor | Теги: Петро Федосійович Гожик, день наргодження, геолог | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar