Головна » 2010 » Сентябрь » 18 » 105 років від дня народження Олександра Зосимовича Широкова
20:50
105 років від дня народження Олександра Зосимовича Широкова
Олександр Широков, день народження, геолог, кам'яне вугілля   18 вересня відзначається 105 років від дня народження Олександра Зосимовича Широкова (1905-1996), російського і українського геолога. Основним вектором наукової діяльності науковця стала геологія кам’яновугільних басейнів, зокрема вивчення речовинного складу кам’яного вугілля різних родовищ і шахтного будівництва. Створив та очолив наукову лабораторію з вивчення речовинного складу кам’яного вугілля родовищ Донбасу в Інституті геотехнічної механіки НАН України.

Відомий вчений у галузі вугільної геології, вивчення речовинного складу кам’яного вугілля різних родовищ і шахтного будівництва. Доктор геолого-мінералогічних наук (1952), професор (1979), член-кореспондент АН УРСР (1957). Головний інженер і виконуючий обов’язки керуючого трестом "Мосбасуглеразведка” (1941-1946).

 Олександр Зосимович Широков народився 5 вересня 1905р. у м. Іваново. У 1930р. закінчив геологорозвідувальний факультет Дніпропетровського гірни-
чого інституту і з того часу працює на різних постах в організаціях із видобутку кам’яного вугілля у Донецькому басейні. Спочатку він працює старшим геологом Чистяковського геологорозвідувального управляння "Союзуголь”.

З 1932р. він очолює розвідувальні роботи з визначення шахтних ділянок. За його рекомендаціями було закладено й реконструйовано 18 вугільних шахт. Від 1937р. Олександр Зосимович працював старшим геологом управління "Донбассантрацит”, геологом-експертом тресту "Донбассуглеразведка”, де виконував важливі дослідження з актуальних проблем геології Донецького басейну. У цей період він зібрав значний геологічний матеріал і у 1941р. захистив кандидатську дисертацію.

У грізні роки Другої світової війни Олександр Зосимович працював на вугільних підприємствах Підмосковного басейну, обіймаючи посади головного інженера і виконуючого обов’язки керуючого трестом "Мосбасуглеразведка”.

Після закінчення війни О.З.Широков переїжджає до м. Дніпропетровська і влаштовується викладачем у Дніпропетровському гірничому інституті (від 1993 р. – Державна гірнича академія України). З 1946 до 1979 рік він очолює кафедру геології і палеонтології. Для вирішення актуальних проблем вугільної геології Донбасу О.З.Широков організував науково-дослідну лабораторію вугілля. На базі новоствореного у Дніпропетровську Інституту геотехнічної механіки О.З.Широков організував наукову лабораторію з вивчення речовинного складу кам’яного вугілля різних родовищ, яку він очолював до кінця життя.

Коло наукових інтересів О.З.Широкова досить багатогранне.      Воно охоплює ряд проблем геології європейської частини колишнього СРСР, стратиграфію кам’яновугільних і третинних відкладів, загальні закономірності розташування горючих корисних копалин. Але головний напрям наукових уподобань вченого – геологія кам’яновугільних басейнів. Встановлені ним закономірності вугленагромадження в межах і за межами відкритого Донбасу, прогноз якості вугілля в межах Доно-Дніпровського прогину сприяли відкриттю нової великої вугленосної товщі – Західного Донбасу. У цьому є велика заслуга й Олександра Зосимовича. Він визначив закономірності наявності газу у вугленосній товщі карбону та геологічні фактори викидонебезпечності порід і вугільних верств.

О.З.Широков автор 250 наукових праць, серед яких є і декілька фундаментальних монографій. Зокрема, "Вопросы развития угольной промышленности Западного Донбасса” (1965), "Большой Донбасс” (1957), "Вугільні ресурси Західного Донбасу” (1959). Професор О.З.Широков протягом усього життя провадив велику педагогічну роботу. Під його безпосереднім керівництвом підготовлено і захищено 29 кандидатських і 9 докторських дисертацій. Велику увагу він приділяв  науково-організаційній і громадській діяльності. Був депутатом Верховної Ради УРСР, заступником голови Верховної Ради УРСР шостого скликання, брав участь у роботі вчених рад, редколегій наукових журналів і збірників.

За плідну роботу з відбудови розвитку вугільної промисловості та науково-педагогічну діяльність його нагороджено багатьма високими урядовими нагородами. У 1987р. йому присуджено премію імені В.І.Вернадського. Останні роки життя Олександр Зосимович працював професором кафедри геології розвідки родовищ корисних копалин Державної гірничої академії України. Помер учений 7 листопада 1996р. на 91-му році життя у м. Дніпропетровську.

Джерело: http://presscenter.ukrinform.ua, http://www.nas.gov.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1747 | Додав: wiktor | Теги: кам'яне вугілля, день народження, Олександр Широков, геолог | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar