Головна » 2010 » Декабрь » 3 » У Єгипті виявлені «сліди» гігантського озера, що колись існувало в пісках Сахари
21:01
У Єгипті виявлені «сліди» гігантського озера, що колись існувало в пісках Сахари
озеро, спутникові знімки, Сахара, скам'янілості     Про це свідчать супутникові знімки, вивчені групою американських дослідників. А розкопки допомогли пояснити наявність в пустелі копалин останків риб.

Зображення були отримані в 80-е і 90-і роки, однак тоді їх не вдалося розглянути через недостатню чіткості. Тепер фахівці Центру земних і планетарних досліджень при Смітсонівському інституті на чолі з Тедом Максвеллом знайшли на них доказ існування древнього озера, про що повідомили в роботі, опублікованій в журналі Geology.

Крім знімків про його існування говорять скам'янілості риб і характерні для пересохлого водойми особливості місцевого рельєфу.

Озеро з'явилося близько 250 тис. років тому в регіоні Tushka, що на захід від долини Нілу. Його живив одну з приток Нілу; за іншою версією вода надходила з навколишніх гір та підземних джерел. Поступово обсяги «харчування» вичерпалися, і приблизно 80 тис. років назад озеро остаточно висохло. У кращі роки його протяжність займала 350 км, а площа сягала 68 тис. кв. км - це вдвічі перевищує розміри Байкалу.

Зовсім недавно цей же механізм зародження і зникнення озер ми спостерігали в мініатюрі, розповідає геолог Мохаммед Абдельсалам з Університету науки і технології штату Міссурі. Розливи Нілу в 1998 році створили кілька невеликих водойм на «околиці» Сахари, проте через п'ять років вода до них перестала надходити, і тепер вони практично пересохли.

Великі стародавні озера знаходили раніше в сусідніх з Єгиптом Лівії, Судані та Чаді.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1486 | Додав: wiktor | Теги: сахара, спутникові знімки, озеро, скам'янілості | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar