Головна » 2014 » Июнь » 25 » У Львові розробили "Атлас українських історичних міст"
07:37
У Львові розробили "Атлас українських історичних міст"

Це перший том картографічної праці, який став частиною європейської серії міських атласів. Й Україна стала 19-ю країною Європи, яка долучилася до цього успішного наукового проекту, який започатковано 1955 року.  «Завдяки атласу давні мапи й історія Львова від найдавніших часів стануть доступними для широкого загалу», – вважає керівник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського НАН України, доктор історичних наук Мирон Капраль. І додає, що видання містить 25 оригінальних карт, 11 карт-реконструкцій, 6 виглядів міста, а також об’ємну текстову частину з історією міста двома мовами – українською та англійською. Також констатує, що «Атлас українських історичних міст. Т. 1: Львів» є 503-м у списку схожих атласів європейських міст і першим таким виданням на пострадянському просторі». На переконання М. Капраля, цією картографічною працею наша гуманітарна наука долучається до європейської серії міських атласів, що виходять під егідою Міжнародної комісії з історії міст.

Більшість історичних карт у виданні подають переважно в оригінальному масштабі, що дозволяє науковцям та фахівцям-практикам чіткіше локалізувати історичні об’єкти, підвищити якість археологічних розкопок, реставраційних робіт, що, безперечно, є актуальним для Львова – міста, значну частину території якого включено до Культурної спадщини ЮНЕСКО. За думку науковців, серед найцікавіших карт, які представлені в атласі, – карта міста 1766 р. Жана Іґнація де Дефійє, кадастрова карта міста 1849 р., на якій уперше якнайдокладніше подано нерухому власність, та карта Львова періоду німецької окупації 1944 р.

Картографічною особливістю більшості з представлених в атласі карт є прив’язка до сучасної топографічної основи за допомогою комп’ютерної системи ARC-GIS, що дає змогу дослідникові накласти історичні об’єкти та споруди на сучасну територію Львова та екстраполювати на інші хронологічні проміжки. «Таким чином інтегруємо національний науковий дискурс у загальноєвропейський та загальносвітовий, сподіваючись у майбутньому на приєднання до нашого проекту інших українських міст», – наголошує Мирон Капраль, маючи на увазі видання атласів у перспективі у Києві та Жовкві.

А директор  НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук не виключає, що в наступні роки світ може побачити розширена версія історичного атласу Львова, адже опубліковані зараз карти – лише частина великого картографічного спадку Львова.

Атлас виконано у Львівському відділенні Інституту  української археографії та джерелознавства ім. Грушевського  за участю  НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, Центру міської історії Центрально-Східної Європи,  Центрального державного історичного архіву у Львові та Інституту геоінформаційних систем. Неабияк посприяли виходу у світ видання архіви, бібліотеки та музеї, що надали право публікації мап і видів Львова: Центральний державний історичний архів України (Львів), Національна наукова бібліотека ім. Василя Стефаника НАН України, Львівський історичний музей, Наукова бібліотека  Франкового університету, Військовий архів у Відні, а також приватні колекціонери зі Львова та Польщі.

Офіційна презентація атласу відбудеться у четвер, 26 червня, о 16.00 у Центрі  міської історії.

Тетяна КОЗИРЄВА.

Фото: http://www.day.kiev.ua/uk/news/240614-u-lvovi-rozrobili-atlas-ukrayinskih-istorichnih-mist
Джерело: http://www.day.kiev.ua/uk/news/240614-u-lvovi-rozrobili-atlas-ukrayinskih-istorichnih-mist
Категорія: В Україні | Переглядів: 2739 | Додав: wiktor | Теги: історія, Атлас, Львів, місто | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar