Головна » 2012 » Май » 31 » В Україні з'явиться екопоселення
06:46
В Україні з'явиться екопоселення
 В Україні з'явиться екопоселення  Уже в цьому році архітектори Придніпровської державної академії будівництва та архітектури планують побудувати будинок, енергію для якого постачатимуть природні джерела - сонце, повітря, вода. Як нам розповів один з авторів цього проекту, проректор з наукової роботи ПГАСА Микола Савицький, диво-будинок стане лише першою ластівкою, адже в подальшому під Дніпропетровськом виросте ціле екологічне селище на сто будинків, в якому зможуть проживати до трьохсот чоловік.
  «У Дніпропетровському районі, біля села Новоолександрівка, з'явиться соціоекокомплекс Богданівка. Площа ділянки, що примикає до Запорізького шосе, - 7 га. І біля кожного будинку буде ділянка від чотирьох до десяти соток », - поділився з нами планами Савицький.
  За основу ідеї екологічних будинків дніпропетровські архітектори взяли житло наших предків - хати, мазані глиною. На думку зодчих, і в наші дні, з додаванням сучасних технологій будівництва, мазанки будуть прекрасним житлом.
   «Ми проаналізували досвід будівництва українських хат, сучасне житло може мати такий вигляд. Все буде будуватися з місцевих матеріалів - дерев'яний каркас і органічні заповнювачі: глиняно-солом'яні блоки, очерет, гній. Причому гній обов'язково використовується при фінішній обробці. Гній - це, по суті справи, фібробетон, ще його називають глинобетон», - розповів нам архітектор.
   За словами фахівця, будинки в екопоселенні будуть орієнтовані на південь, а північна стіна буде глухою, без вікон. На даху встановлять сонячні батареї. Також передбачено використання теплових насосів - повітряних, грунтових або водяних. Один такий будиночок може бути побудований всього за два місяці. Правда, на великі хороми майбутнім жителям екопоселення розраховувати не доведеться. Максимальний метраж житла досягне тут 150 кв. м.
  Як стверджує Микола Савицький, модернізовані мазанки обійдуться набагато дешевше, ніж аналогічні будинки, зведені за традиційною технологією. «Собівартість будівництва без інженерної начинки будинку складає близько $ 400 за квадрат. Такий же будинок, побудований за дерев'яною каркасною технологією, коштує $ 600 за квадрат, а продають його забудовники за $ 800. Якщо ж ми починаємо насичувати наш будинок сучасними тепловими насосами, гелеосистемами, рекуператором тепла, то ціна може вирости до $ 800-900 за 1 кв. м », - розповів Савицький.
   Крім того, вчений робить акцент на тому, що з кожним роком енергоносії будуть дорожчати, але жителям екопоселення це не буде важливо. «Зараз дуже важливо ресурси заощаджувати, зокрема, знижувати тепловтрати будинків. Наприклад, багатоповерхові будинки, споруди 80-х років, споживають 300 кіловат-годин енергії на 1 кв. м в рік. Малоповерхові будівлі - 120 кіловат-годин. На Заході прийнято концепцію будівництва «пасивних» будинків, які споживають 15 кіловат-годин енергії на 1 кв. м в рік. При оснащенні всім необхідним інженерним обладнанням наш будинок практично вписується в цю концепцію, споживаючи 20 кіловат-годин на 1 кв. м на рік », - пояснив Микола Савицький.
  Крім житлових будинків, в Богданівці передбачені також різні інфраструктурні об'єкти. Тут облаштують клуб сімейного дозвілля, спортивно-рекреаційну зону, станцію доочищення води. Вже набралося 20 осіб, які не проти обзавестися будиночком в екопоселенні.
  «Ми хочемо створити кооператив і таким чином побудувати селище. Спочатку люди вкладають по 30% від кінцевої вартості бажаного житла. Наприклад, якщо людина планує відразу будувати «пасивний будинок», то за умови, що будівля буде на 100 кв. м, він повинен внести 30 тис. доларів. А ті, хто спочатку можуть потягнути лише сам будинок, без додаткового інженерного обладнання, при тих же 100 кв. м площі повинні внести 12 тис. доларів. В подальшому вони зможуть встановлювати обладнання поступово. А так як ми проведемо всі комунікації, і світло, і газ, і вода - все в будинку буде », - розповів Савицький.
 

Фото: segodnya.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: В Україні | Переглядів: 4277 | Додав: wiktor | Теги: Богданівка, Дніпропетровськ, екопоселення, Савицький | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar