Головна » 2015 » Февраль » 25 » Вчені знайшли в Атлантиці загадкові «металеві кулі»
07:44
Вчені знайшли в Атлантиці загадкові «металеві кулі»

Учені, що проводили землерозвідувальні роботи на морському дні в Атлантичному океані в січні, були здивовані, коли занурений під воду апарат застопорився. Ще більшим сюрпризом для них стало те, що вони побачили, піднявши пристрій на поверхню океану.

Сіті апарату були наповнені важкими металевими кульками, розмір яких варіювався від м'яча для гольфу до софтбольного м'яча. Фото, зроблені апаратом під водою, показали ціле поле марганцевих конкрецій - саме вони стали причиною вимушеного блокування машини. Дослідники стверджують, що це найбільші поклади марганцевих конкрецій, коли-небудь знайдені в Атлантиці.

«Марганцеві конкреції є у ​​всіх океанах, - говорить геолог Колін Девей, провідний науковець експедиції. - Але раніше вважалося, що найбільші поклади цих утворень знаходяться в Тихому океані. Про присутність конкрецій такого розміру і щільності в Атлантиці було невідомо ».

Конкреції були виявлені під час 42-денної експедиції на борту німецького дослідницького судна SONNE, яке обстежувало океан на ділянці між Південною Америкою та Африкою. Вік деяких знайдених конкрецій може досягати 10 млн років, так як відомо, що вони виростають на 1-5 мм кожен мільйон років. Це означає, що тверді утворення можуть допомогти дізнатися більше про минуле Землі.

Вчені відзначають, що процес формування конкрецій досі є таємницею. Крім марганцю, конкреції складаються з міді, нікелю і кобальту і можуть містити рідкоземельні елементи, які використовуються для виробництва смартфонів і іншої складної електроніки. З цієї причини марганцеві конкреції стають предметом дискусій про ризики та потенціал глибоководного видобутку корисних копалин.
 

Фото: https://twitter.com/Seasaver
Джерело: http://www.gismeteo.ru/news/sobytiya/13658-uchenye-nashli-v-atlantike-zagadochnye-metallicheskie-shary/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2261 | Додав: wiktor | Теги: конкреції, копалини, Атлантичний океан, марганець | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar