Головна » 2010 » Июнь » 9 » Кити повернулися в Атлантичний океан
10:12
Кити повернулися в Атлантичний океан
  Таємничий сірий кит, що з'явився 23 дні тому біля узбережжя Ізраїлю в Середземному морі, був помічений біля північно-східного узбережжя Іспанії, повідомляє BBC News. За ці 23 дні кит подолав 3 тис. км, що стало великим сюрпризом для фахівців по китам.

Вважається, що в Атлантичному океані сірі кити вимерли, так що поява одного з них у Середземному морі є абсолютно дивною. Поки незрозуміло, куди прямував кит і навіщо. Раніше існувало три великі популяції сірих китів - на заході і на сході Тихого океану, а також в Атлантичному океані. Популяція в Атлантичному океані вимерла ще між XVII і XVIII століттями з невідомих причин і з тих пір сірих китів там не з'являлося. А 9 травня цього року біля берега Ізраїлю з'явився сірий кит. На думку фахівців, це означає, що або кити в Атлантичному океані відроджуються, або цей кит-мандрівник побив рекорд міграції для китів. Зазвичай кити покривають 15-20 тис. км на рік.

9 травня дослідники з Ізраїльського центру досліджень морських ссавців (Israel Marine Mammal Research and Assistance Centre) отримали повідомлення про те, що в Герцлійской бухті плаває гігантська тварина. Вчені поспішили досліджувати «гостя»: були зроблені фотографії, за якими велетень був ідентифікований - це дійсно виявився сірий кіт. Пізніше за цими фотографіями вдалося визначити, що кит у Іспанії той же самий, що з'являвся в Ізраїлі.

Популяція сірих китів  продовжує вимирати. Зараз налічується 22 тис. особин, а до того як у XIX столітті почалася широкомасштабна полювання на цих тварин, у Тихому океані мешкало близько 96 тис. сірих китів (від 76 тис. до 118 тис.). Це означає, що сучасна популяція налічує лише 19-29% від тієї кількості, яка водилося в цих водах всього двісті років тому. З 1947 року сірі кити знаходяться під захистом, і полювання на них суворо регулюється, але час від часу вони стають жертвами браконьєрів.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3895 | Додав: wiktor | Теги: сірий кит, Атлантичний океан, Середземне море, популяція китів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar