Головна » 2011 » Август » 9 » Відмовитися від викидів вуглекислого газу все одно доведеться, і зараз це зробити дешевше
16:27
Відмовитися від викидів вуглекислого газу все одно доведеться, і зараз це зробити дешевше
 екологія, шкідливі викиди, комп'ютерна модель, вуглекислий газ  Нова комп'ютерна модель показала: якщо людство не хоче, щоб до 2100 року рівень вуглекислого газу в атмосфері підвищився більш ніж на 35% порівняно з показником-2005, найдешевший спосіб зробити це - скоротити викиди.
   Це означає більше АЕС та альтернативних джерел енергії, більше електрокарів, більше лісів, а також утилізацію виробленого двоокису вуглецю.
    Дослідники з Об'єднаного НДІ глобальних змін назвали свій сценарій RCP 4.5. Це один з чотирьох економічних прогнозів, якими відтепер будуть користуватися фахівці всього світу для вивчення того, як клімат може відреагувати на зростання емісії парникових газів, яка кількість сонячної енергії останні поглинуть і яким чином на це буде реагувати світовий ринок.
    Сценарій створений на основі моделі PNNL Global Change Assessment Model.
    RCP 4.5 передбачає, що до 2100 року радіаційний вплив (radiative forcing) складе 4,5 Вт / м ², тобто приблизно 525 частин двоокису вуглецю на мільйон (сьогодні цей показник становить 390 частин на мільйон). З урахуванням інших парникових газів концентрація досягне 650 частин на мільйон в углекіслогазовом еквіваленті.
   На відміну від трьох інших сценаріїв, RCP 4.5 враховує вуглець, що запасається лісами і виходить в атмосферу при вирубці. Попередні досліди показали, що без цього параметра економіко-кліматичні моделі не бачать в лісах нічого цінного і радить їх знищити, щоб розчистити місце для виробництва біопалива і продовольства.
  З'ясувалося, що до 2100 року вартість однієї тонни вуглекислого газу може піднятися до $ 85. Це має простимулювати зростання атомної та альтернативної енергетики. До того ж на біо-і іскопаемо-паливних електростанціях стане дешевше впроваджувати технології, які вловлюють і запасають парникові гази, замість того щоб викидати їх у атмосферу. Понад те, викиди вуглекислого газу антропогенними джерелами до 2040 року досягти 42 Гт / рік (сьогодні - 30 Гт), після чого почнуть падати приблизно з тією ж швидкістю, з якою вони росли, і стабілізуються до 2080 року на позначки 15 Гт / рік.
  Результати були конвертовані таким чином, щоб задовольняти запитам кліматичних моделей з іншого роздільною здатністю. Таким чином були виявлені важливі регіональні відмінності. Наприклад, незважаючи на порівняно невеликі зміни обсягу метанових емісій протягом століття, відбудуться помітні географічні зрушення. Центр зміститься з промислово розвинених країн до Південної Америки і Африки.
 До того ж відсоток доходу, який люди витрачають на їжу, буде знижуватися, незважаючи на зростання цін на продовольство. Дослідники пояснюють цей результат змінами в сільському господарстві, які призведуть до скорочення викидів парникових газів.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Climatic Change.
 Підготовлено за матеріалами Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1645 | Додав: wiktor | Теги: шкідливі викиди, екологія, вуглекислий газ, комп'ютерна модель | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar