Головна » 2010 » Июль » 22 » Вперше складено всесвітню карту висоти лісів
12:58
Вперше складено всесвітню карту висоти лісів
карта , висота лісу, вуглекислий газ     Американські вчені на основі супутникових даних склали першу всесвітню карту висоти лісів. Вона допоможе дослідникам, підраховує кількість вуглекислого газу, замкненого в деревині, і швидкість кругообігу двоокису вуглецю в природі. Стане в нагоді і для прогнозів: чи зможуть легкі планети погнатися за нашими викидами, як вплинуть на них кліматичні зміни і т.д.

А далі - побудова моделей поширення лісових пожеж, складання карти пристосованості біологічних видів до тих чи інших типів лісів і багато іншого.

Нарешті-то можна буде точно вивчити структуру розповсюдження дерев у заплаві Амазонки. Усі попередні дослідження давали на цей рахунок суперечливі дані. І далі, інше, інше ...

Судячи по карті, найвищі дерева ростуть на північному заході США (штати Орегон і Вашингтон) і південному заході Канади (Британська Колумбія), а також у деяких районах південно-східної Азії.

Ближче за всіх до неба - хвойні ліси помірного поясу (40 м). Тропічні ліси досягають у середньому 25 м, як і наші дуби, берези, буки. Арктичні лісонасадження, в яких переважають ялина, ялиця, сосна і модрина, скромні - не піднімають крони вище 20 м.

При складанні карти Майкл Лефскі з Університету штату Колорадо і його колеги користувалися результатами вимірювань супутникових інструментів LIDAR. За сім років обладнані ними зонди НАСА відправили до поверхні Землі і отримали назад більше 250 млн лазерних сигналів. Але цього виявилося достатньо лише для того, щоб покрити 2,4% площі планети. Довелося вдатися до даних інших приладів, хоча їхня інформація не настільки точна.

У результаті карта дає уявлення про висоту, якої досягла 90% дерев на ділянці в 5 кв. км. Виявити найвище дерево світу вона не допоможе.

Щорічно людство дарує природі близько 7 млрд т вуглецю, в основному у вигляді вуглекислого газу. 3 млрд т відправляються в атмосферу, 2 млрд поглинає океан, а решту - ліси. Але все це дуже приблизно. Можливо, карта допоможе розібратися з цим питанням.



Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2943 | Додав: wiktor | Теги: висота лісу, вуглекислий газ, карта | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar