Головна » 2011 » Июнь » 29 » Людина виробляє в 135 разів більше вуглекислого газу, ніж вулкани
22:01
Людина виробляє в 135 разів більше вуглекислого газу, ніж вулкани
 вулкан, СО2, вуглекислий газ, виробництво, шкідливі викиди, планета  Колосальні, запаморочливо гарячі, здатні викидати хмари попелу і річки пекучої лави вулкани - лише карлики в порівнянні з людьми в тому, що стосується виробництва вуглекислого газу.
  Щорічно людина викидає приблизно в 135 разів більше двоокису вуглецю. Іншими словами, люди за три дні виробляють стільки, скільки вулкани видають за рік.
  «Питання про те, чи дійсно вулкани викидають більше CO2, ніж людина, - найпоширеніший в моїй електронній пошті», - говорить автор дослідження Терренс Герлах, американський вулканолог на пенсії.
  Кількість викидів діоксиду вуглецю сухопутними вулканами можна підрахувати методом дистанційного зондування і під час прольоту через вивергнути хмара, а підводну діяльність вимірюють за концентраціями ізотопів у воді. Вчений просто звів докупи всі оцінки.
  «Скептики, не віруючі в антропогенний глобальне потепління, стверджують, що вулкани виробляють більше вуглекислого газу, ніж людина, але при цьому ніколи не посилаються на цифри, тому що даних в захист цього твердження не існує, - підкреслює експерт. - Головна причина живучості міфу полягає в тому, що виверження вулкана на екрані телевізора - вражаюче видовище. Легко забути, що виверження триває всього кілька годин, тоді як антропогенне забруднення всюдисущий і невпинно ».
   Незважаючи на невизначеність у вимірах (вулкани видають 0,13-0,44 млрд метричних тонн на рік, найбільш ймовірний діапазон - 0,15-0,26 млрд), навіть найвищий показник незначний в порівнянні з антропогенними викидами: у 2010 році людина подарував атмосфері 35 млрд т.
   Г-н Герлах зазначає, що головне джерело - Обезлесеніе: воно дає 3500000000 т на рік. Легкові автомобілі та вантажні малої вантажопідйомності викидають 2 млрд т, а виробництво цементу - 1,5 млрд. Будь-який з цих джерел у кілька разів серйозніше, ніж всі вулкани світу. Казахстан і Пакистан поодинці дають стільки ж, скільки вся вулканічна діяльність на планеті.
   Ось ще одне порівняння. Для того щоб вулкани зрівнялися з людьми, виверження вулкана Сент-Хеленс, що стався 18 травня 1980 року, має траплятися кожні два з половиною години, а виверження вулкана Пінатубо, що мало місце 15 червня 1991 року, - кожні 12,5 години.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1871 | Додав: wiktor | Теги: шкідливі викиди, виробництво, СО2, планета, вуглекислий газ, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar