Головна » 2010 » Июнь » 22 » Войовничі шимпанзе
19:23
Войовничі шимпанзе
еволюція, шимпанзе, захоплення території   Співробітники університету Мічигану (University of Michigan), США, виявили, що групи шимпанзе ведуть справжні війни з суперниками, щоб розширити територію володіння. «Банди» мавп засилають патрулі, які вбивають конкурентів, після чого шимпанзе заселяють площі, які втратили господарів. Подібне відкриття, яке свідчить про подібне захоплення земель, зроблене вченими вперше. Воно може пояснити еволюційні причини створення імперій людством, повідомляє Daily Telegraph .

У ході десятирічного дослідження біологи стали свідками 18 атак шимпанзе, що завершилися смертельним результатом. Крім того, фахівцями було виявлено ознаки ще трьох вбивств, здійснених «загарбниками» з великої спільноти шимпанзе (150 особин) в Національному парку Кібале (Kibale National Park) в Уганді. Влітку 2009 року мавпи з цієї групи почали користуватися двома третинами районів, «очищених» від конкурентів, розширивши власні території володіння на 22%. Вони вільно розгулювали по новим районам, спілкувалися один з одним і харчувалися улюбленими фруктами, - загалом, вели себе як вдома.

Шимпанзе разом з бонобо є найближчими родичами людини. Антропологи давно підозрювали, що мавпи вбивають сусідів, і припускали, що це може робитися виключно для відвоювання земель, що й підтвердила остання робота.

«Навколо Світу» також розповідав, що шимпанзе допомагають один одному справлятися зі стресом після бійок. Втіхи полягають в поцілунках, обіймах, доторканні, розчісування вовни або іграх. У ролі такого потішителя виступає мавпа, з якою постраждала підтримує дружні відносини, тобто грає чи ділиться їжею. Така поведінка, на думку зоологів, вказує на певний рівень співпереживання і здатності поставити себе на місце іншого.

Самці шимпанзе взагалі часто ведуть себе, як люди, наприклад, крадуть фрукти, і роблять вони це не стільки для їжі, скільки для того, щоб привернути увагу самок. Самки розцінюють крадіжку фруктів із садів фермерів як сміливе і рішуче поведінку, вважаючи його привабливим, і самець, який приносить самці фрукти, отримує від неї більше знаків розташування.

До речі, самки шимпанзе зазвичай злучаються з тими самцями, які частіше діляться з ними м'ясом. Шлюбне поведінка частіше відбувається у самців з тими самками, з якими вони регулярно діляться м'ясом, і у самців, які діляться м'ясом із самками, успіх спарювання в два рази вище. Самки ж, яким важко добувати м'ясо самим, отримують додаткове харчування, не витрачаючи енергії на полювання і не ризикуючи отримати на ній каліцтва. Це говорить про те, що шимпанзе здатні думати про минуле і майбутнє, і це впливає на їх поведінку в сьогоденні.

Джерело:
http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1770 | Додав: wiktor | Теги: шимпанзе, еволюція, захоплення території | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar