Головна » 2010 » Июль » 4 » Жителі Тибету еволюціонують з рекордною швидкістю
09:22
Жителі Тибету еволюціонують з рекордною швидкістю
еволюція, Тібет, популяція, населення  Жителі Тибету виявилися однією з найбільш швидко еволюціонуючих популяцій на Землі, накопичивши за дуже короткий, за еволюційним мірками, відрізок часу безліч мутацій в ДНК. Ці мутації допомагають організму людей існувати в умовах нестачі кисню, повідомляє AFP. Свою роботу з вивчення геному тибетців дослідники описали в журналі Science.

Популяція тибетців відокремилася від китайської народності хань близько 2,75 тисячі років тому і мігрувала на тибетське плато, розташоване на висоті 4 тисяч метрів над рівнем моря. Концентрація кисню в цих місцях на 40 відсотків нижче, ніж внизу. Генетичний аналіз показав, що в перший час чисельність тибетців різко впала, проте досить швидко в їх ДНК з'явилися зміни, завдяки яким жителі Тибету могли набагато ефективніше засвоювати O2.

Проаналізувавши геноми тибетців і хань, вчені виявили у жителів гір мутації більш ніж в 30 генах, що відповідають за засвоєння організмом кисню. Одна з мутацій поруч з геном EPAS1, який іноді називають геном атлетів, зустрічається у 90 відсотків тибетців, але тільки в 10 відсотків хань. Ген кодує білок EPAS1, який бере участь у визначенні рівня кисню в крові.

У тому ж випуску Science опубліковано дослідження іншого колективу вчених, які також вивчали мутації в людському геномі. Дослідники, що проаналізували ДНК більше тисячі довгожителів, змогли виявити 150 генетичних змін, характерних переважно для людей, тривалість життя яких помітно перевершує середньостатистичну, передає Lenta.Ru.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1729 | Додав: wiktor | Теги: популяція, еволюція, Тібет, Населення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar